Remegős vaníliakrém almával összesütve: angol recept szerint

almas-vaniliakrem2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes vaníliakrémet egészen új szintre emeli a puha, egyszerre fanyar és édes gyümölcs, a roppanós karamell pedig tökéletes kontrasztot képez velük.

Hasonló a crème brûlée-hez, de mégsem az: az úgynevezett malvern pudding egy angol édesség, amelyben a vajon párolt alma és a házi vaníliakrém találkoznak. A tetejét karamellizált cukor fedi, innen a hasonlóság a francia desszerttel, külsőre teljesen úgy néz ki, és a krém is olyasmi, viszont a gyümölcs egészen új szintre emeli. 

Nem nehéz az elkészítése, de a krémre oda kell figyelni: mivel liszt és tojás is kerül bele, fontos, hogy alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd, úgy biztosan nem fog kicsapódni, és nem lesz csomós sem.

Az angol krémet nem érdemes előre elkészíteni: frissen kínálva a vaníliakrém selymes, a karamell pedig ropogós, viszont ha sokat áll a hűtőben, előbbi megszilárdul, utóbbi pedig megpuhul.

Almás vaníliakrém

almas-vaniliakrem

Hozzávalók 6 adaghoz

Almás alap:

  • 700 g alma
  • 40 g vaj
  • 60 g cukor
  • 1 db biocitrom

Vaníliakrém:

  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 40 g cukor
  • 500 ml tej
  • 3 db tojássárgája
  • 2 tk vaníliakivonat

Tetejére:

  • 50 g cukor
  • 0.5 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat pucoljuk meg, távolítsuk el a magházukat, a gyümölcshúst vágjuk kisebb kockákra.

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá az almát. Szórjuk rá a cukrot is, majd közepes lángon, kevergetve pároljuk, míg az alma megpuhul. Ha szükséges, önthetünk alá egy kevés vizet is, de utána várjuk meg, míg teljesen elpárolog. Ha puha az alma, szórjuk rá a reszelt citromhéjat, keverjük egybe. Húzzuk le a tűzről.

A krémhez a tejet és a tojássárgákat keverjük össze.

Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük vele egybe, 1 percig melegítsük, majd húzzuk le a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet, apránként adagoljuk, mindig keverjük csomómentesre. Mikor elkevertük benne az összes tejet, tegyük vissza a lábast alacsony lángra, keverjük bele a cukrot is, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percig, míg besűrűsödik. A végén adjuk hozzá a vaníliát is, majd húzzuk le a tűzről.

Készítsünk elő egy 20x20 centis sütőtálat vagy 6 ramekinformát.

Oszlassuk el benne/bennük a puha almát, majd öntsük rá a forró krémet. A cukrot és a fahéjat keverjük össze, majd szórjuk egyenletesen a krém tetejére. 

Ha van, zsebsárkánnyal karamellizáljuk a cukrot, ha nincs, akkor a sütő grillfokozatán süssük 5 percig. 

Hagyjuk hűlni 15 percig, míg a cukor megkeményedik a tetején, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük