Ropogós, fűszeres röszti egyben sütve: sütőben, olaj nélkül készül
Lapcsánka, tócsni, röszti, a sok néven elhíresült krumplis finomságot nem csak serpenyőben lehet pirosra sütni, sütőbe tolva is isteni lesz.
Röszti, lapcsánka és még jó néhány név, ahogy tájegységenként ismerik a finomságot. A röszti hagyományosan krumpliból készül. Van, aki vastagabb lepénykéket készít, míg más vékonyan, ropogósabbra süti. Bárhogy is legyen, ez a finomság igazi örök kedvenc, ami sosem merül feledésbe. Az egyszerű étel receptjével érdemes kísérletezni, feldobni egy kis plusszal a megszokottat.
A krumplis masszát most izgalmasabbá varázsoltam sárgarépával és kínai kellel, ami helyett káposztát is használhatsz. A massza fűszerezéséhez a jó sok őrölt bors és fokhagyma kötelező, de még egy kis mustárral is pikánsabbá tehető. Készítsd el, kínáld magában, tejföllel, sajttal, vagy köretként húsok mellé is tökéletes.
A megtisztított krumplit és sárgarépát reszeljük le.
A megtisztított kínai kelt vékonyan csíkozzuk fel. Ha káposztával dolgozunk, akkor reszeljük le.
Az előkészített zöldségeket keverjük egybe. Ezután adjuk a zöldségekhez a sót, borsot, fokhagymát, tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz. (A lisztet evőkanállal adagoljuk.)
A bekevert masszát kis lepények formájában süssük szép aranybarnára.
A zöldséges röszti finom magában, de tejföllel és sajttal megkoronázva is kínálható.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors