Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

5
Nyomtatás
Babos-empanada-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az aranybarnára pirult, ropogós empanada gazdag zöldséges tölteléket rejt, amelyben a feketebab és a kukorica a főszereplők!

Ha kedveled a spanyol és latin-amerikai ihletésű ételeket, akkor ez az aranybarnára pirult empanada a kedvenced lesz! A ropogós tészta gazdagon fűszerezett tölteléket rejt, amelyben a feketebab és a kukorica a főszereplők.

Fűszerek terén a fűszerkömény, a friss és őrölt koriander és a pirospaprika dominálnak, az i-re pedig a pikáns Sriracha-szósz teszi fel a pontot. Az empanada tökéletes választás előételnek, ebédnek és vacsorára is, mellé pedig kínálj valamilyen selymes szószt mártogatósként.

Babos empanada

Babos-empanada

Hozzávalók 16 darabhoz

A tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 1 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 250 g hideg növényi vajalternatíva
  • 5 ek. jéghideg víz
  • 50 ml szójaital

A töltelékhez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika feldarabolva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. pirospaprika
  • 50 ml víz
  • 400 g konzerves fekete- vagy vörösbab leszűrve
  • 1 kis kukoricakonzerv leszűrve
  • 2 ek. Sriracha-szósz
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítsük elő. Ehhez tegyük a lisztet, a sót és a borsot egy közepes tálba, és keverjük össze. A növényi vajalternatívát vágjuk kockákra, adjuk a lisztes alaphoz, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjunk belőle összeálló, ruganyos tésztát. Osszuk két egyforma részre, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes edényben, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a paprikát és a fokhagymát, pirítsuk további 2-3 percig, majd mehet bele a paradicsompüré, az őrölt kömény, a koriander és a pirospaprika, és pirítsuk őket is illatosra.

Öntsük fel a vízzel, majd keverjük bele a leszűrt babot, kukoricát, a Srirachát, a sót és a borsot. Közepes hőfokon főzzük 4-5 percig, vagy amíg a töltelék be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a friss koriandert, és hagyjuk langyosra hűlni.

Ha letelt az idő, a tésztákat egyesével csomagoljuk ki, helyezzük lisztezett felületre, és nyújtsunk belőlük vékony, 25x40 cm-es téglalapot. Vágjunk belőlük 16 darab, egyenként kb. 10-12 cm átmérőjű kört.

Töltsünk meg egy tálkát vízzel. Minden kör közepébe kanalazzunk 2-2,5 evőkanálnyit a babos töltelékből, majd mártsuk az ujjunkat a vízbe, és nedvesítsük be a tészta széleit a töltelék körül. A tésztát hajtsuk félbe, majd ujjal csipkedjük össze a széleket, hogy biztosan zárjon.

Helyezzük az így kapott félkör alakú empanadákat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, villával néhányszor szurkáljuk meg őket, majd kenjük be szójaitallal, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Hagyjuk néhány percig hűlni, majd tetszőleges mártogatóssal kínáljuk, és még melegen fogyasszuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon