Békebeli karácsonyi bejgli: a tészta harmadnap is puha

Békebeli karácsonyi bejgli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A békebeli bejgli tésztája két hozzávalónak köszönheti puha textúráját, így sokáig élvezhető az ünnepi sütemény.

Nincs karácsony bejgli nélkül. Minden családnak megvan a bevált receptje, ami évről évre előkerül. Az oldalon böngészve is több receptet találni, tippeket, mitől lesz szép márványos a tészta, vagy épp milyen töltelékkel érdemes feldobni a karácsonyi kedvencet. Idén sem maradhat el a bejgli, de mivel nem szeretnénk magunkat ismételni, most egy igazi békebeli, puha tésztájú recepttel kedveskedünk a sütni szeretőknek.

A krumplis tésztájú bejgli nem új találmány, igazi régi kincs, melyet sokunk nagymamája vagy dédije készített. Az én mamám is krumplival és tejföllel gyúrta a bejgli tésztáját, mert ettől a két alapanyagtól nagyon puha lett az állaga. Így készítve harmadnap is jólesik majd az ünnepi finomság: próbáld ki klasszikus töltelékkel, diósan vagy mákosan, ha pedig ínyenc vagy, a mák mellé aszalt szilva kerülhet, a dió mellé pedig gesztenye.

Békebeli karácsonyi bejgli

Békebeli karácsonyi bejgli ct

Hozzávalók 28 szelethez

Tészta:

  • 30 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál porcukor (az élesztőhöz)
  • 1 csomag porélesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 18 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 darab tojássárgája a bejglik lekenéséhez

Diós töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kevés langyos tej szükség szerint

Mákos töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • kevés langyos tej szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát tisztítsuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, törjük simára, és tegyük félre, míg teljesen kihűl.

A langyos tejbe keverjük bele a porcukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot, vajat, áttört burgonyát, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk az alapanyagokból tésztát, majd osszuk 2 vagy 3 egyforma részre.

A mákos és a diós töltelék hozzávalóit külön-külön keverjük össze, annyi tejet adjunk hozzájuk, hogy kenhető masszát kapjunk.

A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szórjuk rá a tölteléket és szorosan tekerjük fel.

A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojássárgájával. Ezután fóliával fedjük le a bejglit, és tegyük félre pihenni 50-60 percet. Ezután ismét kenjük meg tojássárgájával, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük