Így lesz szép, márványos a bejgli: mutatjuk a hibátlan alapreceptet
Megéri új dolgokat kipróbálni, a klasszikus bejglitésztát bátran gazdagítsd a megszokottól eltérő töltelékkel.
Nincs karácsony bejgli nélkül. Minden családnak megvan a bevált receptje, ami évről évre előkerül. Az oldalon böngészve is több receptet találni, tippeket, mitől lesz szép márványos a tészta, vagy épp milyen töltelékkel érdemes feldobni a karácsonyi kedvencet. Idén sem maradhat el a bejgli, de mivel nem szeretnénk magunkat ismételni, most egy igazi békebeli, puha tésztájú recepttel kedveskedünk a sütni szeretőknek.
A krumplis tésztájú bejgli nem új találmány, igazi régi kincs, melyet sokunk nagymamája vagy dédije készített. Az én mamám is krumplival és tejföllel gyúrta a bejgli tésztáját, mert ettől a két alapanyagtól nagyon puha lett az állaga. Így készítve harmadnap is jólesik majd az ünnepi finomság: próbáld ki klasszikus töltelékkel, diósan vagy mákosan, ha pedig ínyenc vagy, a mák mellé aszalt szilva kerülhet, a dió mellé pedig gesztenye.
A burgonyát tisztítsuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, törjük simára, és tegyük félre, míg teljesen kihűl.
A langyos tejbe keverjük bele a porcukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot, vajat, áttört burgonyát, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk az alapanyagokból tésztát, majd osszuk 2 vagy 3 egyforma részre.
A mákos és a diós töltelék hozzávalóit külön-külön keverjük össze, annyi tejet adjunk hozzájuk, hogy kenhető masszát kapjunk.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szórjuk rá a tölteléket és szorosan tekerjük fel.
A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojássárgájával. Ezután fóliával fedjük le a bejglit, és tegyük félre pihenni 50-60 percet. Ezután ismét kenjük meg tojássárgájával, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu