Gyors leveles tészta házilag, 4 hozzávalóból: a fagyasztóban sokáig eláll
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle.
A legtöbb pékségben úgynevezett blundel tésztából sülnek a klasszikus kedvencek, ilyen a kakaós csiga vagy a túrós táska. A blundel tészta élesztős, leveles, kelt tészta, mely igényli a figyelmet, hajtogatni és keleszteni kell, csak utána lehet mindenféle jóval tölteni.
Én most csokival és meggyel készítettem el, de bármi más is kerülhet a tésztára. Próbáld ki ebből a kakaós vagy a kókuszos csigát, de a hagyományos szilvás papucs is mennyei lesz belőle.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval és 5 dkg vajat morzsoljunk hozzá.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd tegyük félre, 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A felfutott élesztőt és a tojássárgáját adjuk a liszthez, dagasszunk belőle sima tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, 30 percig kelesszük.
A megmaradt 20 dkg vajból formázzunk téglalapot, csomagoljuk sütőpapírba és pihentessük a hűtőben, amíg kel a tészta.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsunk belőle kereszt formát. A hűtőben pihent vajat tegyük a tészta közepére, majd az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk rá a tészta füleit. Ezután nyújtsuk téglalap alakúra a tésztát.
A tésztát képzeletben osszuk három egyforma részre. Ezután a bal oldali tésztarészt hajtsuk a középső tésztára, majd a jobb oldali részt is hajtsuk középre. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal, majd nyújtsuk ki. Ezután a kinyújtott tészta felső részét, majd az alsó részt is hajtsuk középre, utána a jobb oldali részt, majd a bal oldali részt is hajtsuk középre. Az így kapott tésztatömböt csomagoljuk sütőpapírba vagy fóliába, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihentetés után újra nyújtsuk ki és hajtogassuk (fentről középre, lentről középre, jobbról középre, balról középre), 30 percig pihentessük hűtőben. Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát fél centiméter vastag téglalappá.
A tésztát a hosszabbik szélétől, csíkban szórjuk meg meggyel és csokoládéval. Ezután tekerjük fel úgy, hogy a tészta körbeérje a tölteléket. A feltekert tésztát vágjuk 3-4 centiméteres darabokra, ezeket a darabokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva kelesszük 35-40 percig.
A finomságot kenjük le felvert tojással, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Addig kell sütni, míg szép színt kap a tészta, így előfordulhat, hogy néhány perccel több idő szükséges.)
A csokis, meggyes péksüteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu