Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

3
Nyomtatás
brokkolis-sajtgolyo-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A ropogós brokkolis sajtgolyó egészségesebb alternatívája a hagyományos rántott falatoknak.

A különféle rántott snackek nem véletlenül népszerűek, hiszen a ropogós külső és az ízletes belső tökéletes kombinációt alkot. A rántott sajt, a hagymakarika, a krokett vagy akár a különféle zöldségfasírtok egyszerűek, gyorsan elkészíthetők. A brokkolis sajtgolyókat se hagyd ki!

A brokkoli rostban gazdag, tele van vitaminokkal, és tökéletesen harmonizál a sajt lágy, krémes állagával. A brokkolit érdemes párolni vagy rövid ideig főzni, majd alaposan lecsepegtetni és kinyomkodni belőle a felesleges nedvességet. Ha túl vizes marad, a golyók nehezen állnak össze, és sütés közben széteshetnek. 

Ha tepsiben sütöd, nem szívja magát tele olajjal, de akár forró levegős sütőben is elkészítheted a finom falatokat. A különféle mártogatósok, szószok jól mennek hozzá! 

Brokkolis sajtgolyó

brokkolis-sajtgolyok

Hozzávalók 20 darabhoz

A sajtgolyókhoz:

  • 1 db brokkoli
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj

A panírozáshoz:

  • 4 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A rózsákra szedett brokkolit tegyük forrásban lévő, sós vízbe, főzzük 3 percig, majd szűrjük le, és alaposan nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Aprítsuk finomra vagy törjük össze villával.

Keverjük össze a brokkolit, a reszelt sajtot, a tojást, a zsemlemorzsát, a lisztet és a fűszereket. Ha túl lágy lenne a massza, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát. Nedves kézzel formázzunk diónyi nagyságú golyókat.

Hempergessük meg a falatkákat először lisztben, majd enyhén felvert tojásban, végül zsemlemorzsában.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és rendezzük el benne a golyókat. Permetezzünk rájuk kevés olívaolajat, és toljuk forró sütőbe.

Süssük 20-25 percig 180 fokon, félidőben óvatosan forgassuk meg, hogy minden oldaluk szépen megpiruljon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon