Fűszeres, chilis sült tök: gyors és laktató köret

sult-tok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt van a sütőtökszezon, itt van újra! A sütőtökből megszámlálhatatlanul sok mennyei fogás készíthető, rögtön mutatunk is egy pofonegyszerű köretet, amihez csupán 4 alapanyagra lesz szükség.

Ha ősz, akkor ismét beköszönt a sütőtök szezonja. Ennek apropóján egy egyszerű és gyorsan összedobható köretet mutatunk, így még az is megszeretheti a tököt, aki világéletében futva menekült előle. 

A sütőtök varázsa nemcsak annak színében és a halloweeni töklámpásokban rejlik, hanem abban is, hogy magas karotin-, kalcium- és foszfortartalommal rendelkezik, illetve C-vitaminban is gazdag.

Ráadásul a töknek szinte minden része hasznosítható: a húsából a főételtől kezdve a desszertig bármit készíthetünk, az olaja jótékonyan hat az erősebbik nemre, míg a megpirított magokat pedig elcsipegethetjük. Utóbbival egyébként felkészülhetünk a télre is, hogy az évszakot nálunk töltő madaraknak is táplálékot tudjunk biztosítani. 

Chilis sült tök

sult-tok

Hozzávalók 3 személyre

  • 1 kg narancssárga sütőtök
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 ág rozmaring
  • 1 db csípős chilipaprika
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tököt vágjuk négy részre, majd kanállal magozzuk ki. 

Ízlés szerint meg is hámozhatjuk, bár én héjastul szoktam sütni, hogy a hő ne érintkezzen közvetlenül a tepsi aljánál is a tökhússal, nehogy megégjen. 

Vágjuk fel 3x4 cm-es darabokra, de nem kell matematikai pontossággal vagdosnunk, bőven elég, ha csak feldaraboljuk.

A felvágott tökdarabokat tegyük bele a tepsibe.

fokhagymafejeket egy széles pengéjű késsel nyomjuk picit meg, hogy roppanjon egyet, de semmi esetre se pucoljuk meg. Ha héjastul sütjük ugyanis a fokhagymákat, nem égnek meg, mert a héj megvédi őket a magas hőtől, miközben finom krémesre sülnek a burokban. 

A fokhagymafejeket tegyük bele a tökös tepsibe. Ezután szórjuk rá a felaprított chilipaprikát, a rozmaringágakat is tegyük bele a tepsibe, majd hintsük meg sóval és borssal ízlés szerint. 

Ha már minden összetevő a tepsiben van, locsoljuk meg az olívaolajjal és jól keverjük össze az egészet. 

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd kb. 35-40 perc alatt süssük meg benne a tököt. Félidőben érdemes megkevernünk, hogy az olaj és a chili alaposan átjárhassa a tökdarabokat. 

Amikor a tök a sütés vége felé elkezd karamellizálódni, már biztosak lehetünk benne, hogy elkészült a köretünk.

Az így készített, kicsit csípős, de inkább pikáns, rozmaringos és krémes, fokhagymás köret, magas keménytőtartalma miatt, tökéletes lehet például a krumpli kiváltására, de vegetáriánus főételt is varázsolhatunk belőle egy kis főtt rizzsel, salátával vagy párolt zöldségekkel. 

Tipp:

Ha a magokat száraz és hűvös helyen kiszárítjuk, akár következő évben palántázhatunk is belőle, avagy megpörkölhetjük és elrágcsálhatjuk, ahogy tehetik ezt a téli tollas vendégeink is, amikorra a természet magvas készletei is megcsappannak.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük