Színes, ropogós cikóriasaláta: grillezve még finomabb

cikoriasalata2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cikóriakávéról már biztosan hallottál, ami főként gyerekeknek készül, de még számos felhasználási módja létezik ennek az ízletes zöldségnek.

Az egyébként gyógynövényként is ismert cikória gyökere édesítőként is használható, emellett bővelkedik vitaminokban, cinkben, magnéziumban, káliumban és vasban is, kimagasló rosttartalma miatt pedig kiválóan támogatja a prebiotikus baktériumok szaporodását.

Kedvelt alapja a salátáknak is, így most mi is mutatunk egy könnyű és gyors, kifejezetten grillezésre hangolt verziót.

Cikóriasaláta

cikoriasalata

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 fej vörös cikória
  • 1 ek olívaolaj
  • 0.5 gerezd fokhagyma
  • 1 kk balzsamecet
  • 2 szál friss rozmaring
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A négy fej cikória torzsájának a végét vágjuk ki, majd hosszábban vágjuk félbe mindegyiket.

Fektessük őket a vágott felükkel lefelé egy grillrácsra, pár csepp olívaolajat csepegtessünk járuk. Néhány percenként forgassuk meg őket, és egészen addig süssük, amíg kormos nem lesz mindkét oldaluk.

Ha elkészült, vegyük le a tűzről, tegyük egy vágódeszkára.

Aprítsuk fel durvább szeletekre vagy csak vágjuk csak félbe, majd tegyük egy mélyebb tányérba. Locsoljuk meg finoman balzsamecettel és olívaolajjal.

Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a saláta megkoronázásaként préseljük rá a fél gerezd fokhagymát és a felaprított rozmaringot, amely igazi mediterrán hangulatot ad neki. Forgassuk össze az egészet, tálaljunk mellé 1-2 szelet pirítóst, és kész is a laktató és tartalmas ebéd.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük