Krémes spárgás tészta percek alatt: citromtól lesz üde az olasz fogás

Spargas-teszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a tavaszi spárgás tésztát a citrom teszi ellenállhatatlanná: annyira friss és izgalmas, hogy garantáltan minden falat elfogy belőle.

Ezt a tésztát a roppanós zöld spárga és a citrom teszi izgalmassá. Az egyszerű kinézet ellenére egy valódi ízbombáról van szó: a tésztára krémes, pikáns és frissítő szósz kerül, amelyről szinte el sem hiszed, mennyire finom, amíg meg nem kóstolod.

A citromszósz ugyanakkor nemcsak az ízekért felel, de általa a főzőkrémet is mellőzheted az ételből. Ehhez azonban ne felejts el egy keveset megőrizni a tészta főzővizéből, ugyanis a szósz ettől kapja meg a szükséges selymes állagát. Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mi mindenre tudod még használni az értékes főzővizet, akkor ebben a cikkünkben olvashatsz róla részletesebben.

Citromos-spárgás tészta

Spargas-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g spagetti vagy más hosszú száraztészta
  • 2 db közepes biocitrom
  • 60 ml olívaolaj + 2 ek.
  • só, bors
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 db közepes vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 5 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 1 köteg friss zöld spárga tetszőleges darabokra vágva (kb. 400 g)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük benne al dentére a tésztát. Ne használjunk túl sok vizet, különben nem lesz elég magas a keményítőtartalma a krémesítéshez. Ha a tészta elkészült, leszűrés előtt őrizzünk meg a vízből 1 bögrényit.

Reszeljük le a citromokat, és tegyük félre.

A citromszószhoz keverjük össze a citromok levét az olívaolajjal, a mustárral, és sózzuk, borsozzuk.

Hevítsünk fel egy serpenyőt 2 ek. olívaolajjal, és 2-3 perc alatt dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a spárgát és a reszelt citromhéj felét, kevés sót és borsot, majd 3-4 perc alatt pirítsuk roppanósan puhára. 

Adjuk hozzá a leszűrt tésztát, a citromszószt, a sörélesztőt és a megőrzött főzővíz felét, és alaposan keverjük össze. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a víz maradék részét is, és addig főzzük, amíg egy krémes szósszá áll össze a folyadék, és befedi a tésztát.

Adjuk hozzá a citromhéj másik felét, a bazsalikomot és a petrezselymet, és további fél percig főzzük.

Azonnal, melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük