![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egész napra energiát ad a közel-keleti lecsó - Igazi fehérjebomba a csicseriborsós shakshuka
![csicseriborsós shaksuka](https://kep.index.hu/1/0/3027/30274/302742/30274213_2324259_10a2257fc95fee9a1402ccf014f04bcb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A shakshuka iránti imádatom töretlen, éppen ezért szeretem többféle változatban elkészíteni.
Nyáron nagyon sokszor főztem lecsót. Jó sok tojással, mert úgy szeretem. Próbáltam teljes kiőrlésű, ilyen-olyan magos kiflivel/zsemlével kitunkolni, de azért valljuk be, egyrészt a fogyókúra nem ezen csúszik meg, másrészt meg a lecsó fehér kenyérrel az igazi. Mélytányérban.
De most nem is erről szerettem volna írni, hanem a lecsó közel-keleti rokonáról, a shakshukáról. Amit ugyanabban a tűzforró fémedényben tálalnak, amiben elkészül. Hányszor égettem meg a kezem, amikor mohón beleettem, legtöbbször friss pitával együtt. Itthon is szerencsére egyre több helyen lehet finomat enni, de nyilván ez is elkészíthető otthon - a családtagok nagy örömére.
Az alapváltozat mellett számtalan módon lehet variálni, többek között csicseriborsóval. Ilyenkor is mehet bele tojás, de ha vegán változatot szeretnénk, akkor hagyjuk ki belőle. A csicseriborsótól amúgy is nagyon tápláló lesz az ételünk.
Csicseriborsós shakshuka
![csicseriborsós shaksuka recept](https://kep.index.hu/1/0/3027/30274/302742/30274225_a22507b7a9d4262ddbb20745720752a9_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab kaliforniai paprika
- 4 darab paradicsom
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 200 gramm csicseriborsó-konzerv
- 2 kávéskanál római kömény
- ízlés szerint chilipehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
- opcionális tojás
Elkészítés:
A fokhagymát és a vöröshagymát vágjuk apróra. A paprikát csíkozzuk fel. A paradicsomot kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dinszteljük meg a vöröshagymát, kanalazzuk bele a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott vagy csíkozott paprikát, és ízesítsük római köménnyel és sóval. Melegítsük közepes lángon, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. A többi fűszert is szórjuk bele, majd forraljuk össze. Öntsük rá a csicseriborsót, és vegyük le a tűzről. Ha tojás is kerül bele, akkor üssük bele óvatosan őket, hagyjuk még 10 percet a tűzön, utána vegyük le.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!