Egész napra energiát ad a közel-keleti lecsó - Igazi fehérjebomba a csicseriborsós shakshuka

csicseriborsós shaksuka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A shakshuka iránti imádatom töretlen, éppen ezért szeretem többféle változatban elkészíteni.

Nyáron nagyon sokszor főztem lecsót. Jó sok tojással, mert úgy szeretem. Próbáltam teljes kiőrlésű, ilyen-olyan magos kiflivel/zsemlével kitunkolni, de azért valljuk be, egyrészt a fogyókúra nem ezen csúszik meg, másrészt meg a lecsó fehér kenyérrel az igazi. Mélytányérban.

De most nem is erről szerettem volna írni, hanem a lecsó közel-keleti rokonáról, a shakshukáról. Amit ugyanabban a tűzforró fémedényben tálalnak, amiben elkészül. Hányszor égettem meg a kezem, amikor mohón beleettem, legtöbbször friss pitával együtt. Itthon is szerencsére egyre több helyen lehet finomat enni, de nyilván ez is elkészíthető otthon - a családtagok nagy örömére.

Az alapváltozat mellett számtalan módon lehet variálni, többek között csicseriborsóval. Ilyenkor is mehet bele tojás, de ha vegán változatot szeretnénk, akkor hagyjuk ki belőle. A csicseriborsótól amúgy is nagyon tápláló lesz az ételünk.

Csicseriborsós shakshuka

csicseriborsós shaksuka recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 4 darab paradicsom
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 200 gramm csicseriborsó-konzerv
  • 2 kávéskanál római kömény
  • ízlés szerint chilipehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
  • opcionális tojás
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát és a vöröshagymát vágjuk apróra. A paprikát csíkozzuk fel. A paradicsomot kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dinszteljük meg a vöröshagymát, kanalazzuk bele a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott vagy csíkozott paprikát, és ízesítsük római köménnyel és sóval. Melegítsük közepes lángon, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. A többi fűszert is szórjuk bele, majd forraljuk össze. Öntsük rá a csicseriborsót, és vegyük le a tűzről. Ha tojás is kerül bele, akkor üssük bele óvatosan őket, hagyjuk még 10 percet a tűzön, utána vegyük le. 

Fotó: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük