Egész napra energiát ad a közel-keleti lecsó - Igazi fehérjebomba a csicseriborsós shakshuka

csicseriborsós shaksuka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A shakshuka iránti imádatom töretlen, éppen ezért szeretem többféle változatban elkészíteni.

Nyáron nagyon sokszor főztem lecsót. Jó sok tojással, mert úgy szeretem. Próbáltam teljes kiőrlésű, ilyen-olyan magos kiflivel/zsemlével kitunkolni, de azért valljuk be, egyrészt a fogyókúra nem ezen csúszik meg, másrészt meg a lecsó fehér kenyérrel az igazi. Mélytányérban.

De most nem is erről szerettem volna írni, hanem a lecsó közel-keleti rokonáról, a shakshukáról. Amit ugyanabban a tűzforró fémedényben tálalnak, amiben elkészül. Hányszor égettem meg a kezem, amikor mohón beleettem, legtöbbször friss pitával együtt. Itthon is szerencsére egyre több helyen lehet finomat enni, de nyilván ez is elkészíthető otthon - a családtagok nagy örömére.

Az alapváltozat mellett számtalan módon lehet variálni, többek között csicseriborsóval. Ilyenkor is mehet bele tojás, de ha vegán változatot szeretnénk, akkor hagyjuk ki belőle. A csicseriborsótól amúgy is nagyon tápláló lesz az ételünk.

Csicseriborsós shakshuka

csicseriborsós shaksuka recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 4 darab paradicsom
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 200 gramm csicseriborsó-konzerv
  • 2 kávéskanál római kömény
  • ízlés szerint chilipehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
  • opcionális tojás
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát és a vöröshagymát vágjuk apróra. A paprikát csíkozzuk fel. A paradicsomot kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dinszteljük meg a vöröshagymát, kanalazzuk bele a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott vagy csíkozott paprikát, és ízesítsük római köménnyel és sóval. Melegítsük közepes lángon, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. A többi fűszert is szórjuk bele, majd forraljuk össze. Öntsük rá a csicseriborsót, és vegyük le a tűzről. Ha tojás is kerül bele, akkor üssük bele óvatosan őket, hagyjuk még 10 percet a tűzön, utána vegyük le. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük