Magos zsemle dagasztás nélkül: mutatós reggeli kevés munkával

Dagasztas-nelkuli-zsemle-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A frissen sült ropogós zsemlénél kevés jobb reggeli pékáru létezik. Ha pedig nem csak bolti változatban szeretnéd fogyasztani, akkor süsd meg otthon, egyszerűen.

Már sokszor eltervezted, de végül mindig letettél róla, mert túl macerásnak gondoltad? Eljött a dagasztást nem igénylő receptek ideje, amelyekkel sokkal egyszerűbben készítheted el a kedvenc reggeli pékárudat. Most egy olyan zsemlereceptet hoztam, amely ezzel a módszerrel készül, mégis olyan levegős és foszlós, mintha dagasztották volna.

A folyamat nagyon hasonlít a hagyományos eljáráshoz: a tészta összegyúrását azonban nem a dagasztás követi, hanem egy egész éjszakás pihentetés. Ez idő alatt a tészta gyönyörűen megnő, a következő reggel pedig csak annyi a dolgod, hogy kiszaggatod a darabokat, megformázod és már sütheted is. Ha pedig megtetszett a dagasztás nélküli sütés módszere, akkor próbáld ki ezt az egyszerű bagettet is.

Dagasztás nélküli zsemle

Dagasztas-nelkuli-zsemle

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 350 ml langyos víz
  • 10 g friss élesztő
  • 500 g liszt
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük el az élesztőt a langyos vízben, és tegyük félre 5 percre. 

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd öntsük hozzá az élesztőt, és alaposan keverjük össze. Addig keverjük, amíg egy kissé ragacsos, ruganyos, a tál falától viszonylag könnyen leváló masszát kapunk. Takarjuk le fóliával vagy egy nedves konyharuhával, és éjszakára hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten. 

Másnap helyezzük a tésztát jól belisztezett felületre, és osszuk 8-10 egyforma részre. A darabokból formázzunk gömbölyű zsemléket, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetszés szerint szórjuk meg tökmaggal, napraforgómaggal vagy akár zabpehellyel. 

Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor készültek el, ha megkopogtatjuk a tetejüket, és üreges hang jön belőlük. Fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Fontos: mivel az élesztőnek sok ideje van kifejteni a hatását, a hagyományos receptekhez képest jóval kevesebb is elég belőle.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük