Pikáns darált hús rengeteg chilivel - Sült krumplival tartalmas egytálétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ezt a felturbózott chilis babot akkor készítsd el, ha tényleg nagyon éhes vagy, nem fogod megbánni.
Ha szereted a jó csípős ételeket, akkor biztosan rendszeresen készítesz chilis babot. Ha nem eszel húst, a fűszerezéssel akkor is lehet játszani, ez az étel vegetáriánus változatban is nagyon finom, érdemes kipróbálni - amikor szezonja van - sütőtökkel vagy vöröslencsével. Ha mégis a húsosat szereted, de nem a hagyományos vöröshússal, akkor tegyél bele pulykát helyette. Ha pedig az a célod, hogy már egy tányértól jóllakj, akkor keverj az alapba tésztát, egy kicsit kevesebb húst és sok sajttal süsd meg a sütőben.
Az alábbi változat a sültkrumpli-rajongóknak készült, a fűszeres darált húst kell a köretre tenni, majd sajttal megszórva mehet az egész a sütőbe. Ha szeretnél időt spórolni, vegyél jó minőségű fagyasztott sült krumplit, de ha van időd, ezt is készítsd el házilag.
Darált hús chilivel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm darált hús (pulyka vagy marha)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 400 gramm paradicsomkonzerv (kockázott)
- 200 gramm paradicsompüré
- 120 milliliter marhahúsalaplé
- 1.5 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál holland kakaó (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál barna cukor
- 1 teáskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 1 doboz vörös bab (konzerv)
- 120 gramm sajt (reszelt)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben forrósítsunk olajat. Tegyük rá az apróra vágott hagymát, dinszteljük 3-4 percig, majd a darált húst adjuk hozzá, pirítsuk meg rajta. Ezután jöhet az apróra vágott fokhagyma is, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a paradicsomkonzervet, az alaplevet, kanalazzuk rá a paradicsompürét, fűszerezzük a chiliporral, a római köménnyel, a füstölt pirospaprikával, a kakaóporral, a cukorral és a sóval, borssal. Hagyjuk, hogy rotyogjon, majd közepes lángon főzzük 30-40 percig. Időnként keverjünk rajta egyet. A vörösbab-konzervről öntsük le a levet, keverjük hozzá a szószhoz és főzzük további 10 percig.
Miközben a hús készül, készítsük el a sült krumplit. Ezzel a recepttel a klasszikus "mekiset" tudod reprodukálni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A krumplit tegyük a tepsi aljára, majd kanalazzuk rá a darált húst, szórjuk meg reszelt sajttal. Süssük 5-10 percig, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.
Fotó: Getty Images