Főszerepben a magyar konyha: 12 kedvenc receptünket mutatjuk
A magyar konyha fűszeres, hagyománytisztelő és találékony, még a legegyszerűbb hozzávalókból is csoda kerül az asztalra.
A hortobágyi palacsinta régi magyar étek, amit a hagyományos ízek kedvelői örömmel készítenek el otthon, vagy kóstolják meg étteremben. A fogás maradékmentés szempontjából is kiváló, a hétvégi húslevesben főtt húst vagy a megmaradt pörköltet is a palacsintába töltheted. Ha azonban megadnád a módját, akkor frissen dobd össze!
A hortobágyi palacsinta sertés-, pulyka- és csirkehúsból is készülhet, amely darálva, kockázva vagy más módon is a fazékba kerülhet. Egész csirkéből vagy alkatrészeire szedve is összedobhatod, majd a megpuhult húst villával szedd szét, vagy késsel aprítsd össze. Az étel lelke a sűrű szaft, használj hozzá 20%-os tejfölt: ha picit híg, akkor liszttel segíts rá, vagy botmixerrel keverd simára.
Először a palacsintát készítsük el a szokásos módon. A palacsintarecept ide kattintva elérhető!
A hagymát vágjuk finomra, és olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk fehéredésig, közben fűszerezzük sóval és borssal. Amikor a hús lepirult, keverjük hozzá a fűszerpaprikát, paprikákat, paradicsomot, és öntsük fel vízzel (ha szükséges, menet közben lehet pótolni). A pörköltet főzzük 30-40 percig közepes láng felett, gyakran kevergetve. Ezután a pörköltből szedjük ki a paprikákat és a paradicsomot. A húst szűrőlapáttal szedjük tányérra.
A pörkölthöz adjuk hozzá a tejfölt, és forraljuk egybe. Ha nagyon híg, akkor liszttel (1 evőkanál) sűrítsük.
Tálalás:
A palacsintába töltsük bele a húst, 1-2 evőkanál szafttal együtt, majd tetszés szerint csomagoljuk össze. Ezután locsoljuk meg szafttal és tejföllel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu