Tartalmas, krémes édesburgonya-leves répával: főételként is helytáll

edeskrumplileves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minimális munkával készül ez a laktató leves, és a melegítő fűszereknek hála nagyon jól fog esni egy hűvösebb napon.

Könnyed, mégis laktató ebédre vágysz, ami gyorsan kész és elronthatatlan? Ez a recept a tökéletes választás: a leves a zöldségektől sűrű, krémes és tartalmas, és ha pirítóst is kínálsz mellé, egész biztosan nem lesz szükséged második fogásra.

Bár az intenzívebb ízek kedvéért sok receptben a zöldségek sütőben pirulnak, mielőtt a levesbe kerülnének, mi most egy egyszerűsített változatot mutatunk, amivel rengeteg időt megspórolhatsz, mégsem lesz hiányérzeted! Az ízekről ugyanis ebben az esetben a melegítő fűszerek gondoskodnak, mint a fahéj és a gyömbér, ezektől lesz enyhén csípős, picit pikáns az összhatás.

Édesburgonya-leves

edeskrumplileves

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 közepes db répa
  • 500 g édesburgonya
  • 1.5 liter alaplé (hús vagy zöldség)
  • 0.25 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt gyömbér
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A répát és az édesburgonyát pucoljuk meg, előbbit vágjuk karikákra, utóbbit kockákra.

Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük addig, míg teljesen puha lesz. Ekkor adjuk hozzá a gyömbért és a fahéjat, keverjük alaposan egybe. Dobjuk rá a répát és a krumplit is, majd öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, forrásig melegítsük.

Vegyük kicsire a lángot, fedjük le a lábast, majd főzzük 25-30 percig, míg minden zöldség megpuhul.

Ekkor botmixerrel pürésítsük a levest. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.

Rögtön tálaljuk, ízlés szerint tejfölt vagy tejszínt is kanalazhatunk rá.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük