
Selymes, fehérboros cukkinikrémleves: kevés hozzávalóból készül

A nyár zöldségekben és gyümölcsökben is egyaránt bővelkedik, a felhasználási formájuk szinte a megszámlálhatatlan felé hajlik.
Grillezheted, sütheted és főzheted is a cukkinit, így ennek apropóján mutatunk most egy könnyű és gyors krémlevesreceptet.
Az uborka és a tök édesgyermekeként is ismert cukkini, mint klasszikus nyári zöldség, általában a grillrácsra vagy a salátára szokott kerülni, de ezúttal a lábosban fog landolni. Mivel a tápértéke főként a héjában rejlik, így érdemes azzal együtt felhasználni, és minél zsengébb cukkiniket vásárolni.
-
2023-09-19 08:52:01
-
2023-09-17 07:52:02
-
2023-09-14 09:36:01
Fehérboros cukkinikrémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 80 ml olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg cukkini
- 3 dl zöldségalaplé
- 180 ml száraz fehérbor
- 750 ml víz
- ízlés szerint apróra vágott petrezselyem, sajtchips
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábosban tegyük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kb. 10 perc alatt, közepes lángon pároljuk üvegesre.
Amíg párolódik a hagyma, mossuk meg a cukkiniket. Először vágjuk őket hosszában félbe, majd aprítsuk fel kb. félcentis darabokra.
Ha mindet felszeleteltük, adjuk hozzá a hagymához és forgassuk őket össze. Öntsük fel 2,5 csésze vízzel, és fedő alatt, alacsony lángon hagyjuk főni további 15 percig.
Amikor már megpuhult a cukkini, öntsük hozzá először a fehérbort, és rotyogtassuk együtt pár percig, hogy a bor íze átjárhassa a zöldséget.
Ezután mehet bele a zöldségalaplé és a maradék fél csésze víz.
További 5 perc párolás után vegyük le a tűzhelyről a lábost, ragadjuk magunkhoz a botmixert és pürésítsük le a levest. Ezután kb. 3 perc alatt rottyantsuk össze, majd tálalhatjuk is.
A tetejére ízlés szerint cseppenthetünk olívaolajat, apróra vágott petrezselymet vagy sajtchipset.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!