Selymes, fehérboros cukkinikrémleves: kevés hozzávalóból készül

cukkini cover 2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyár zöldségekben és gyümölcsökben is egyaránt bővelkedik, a felhasználási formájuk szinte a megszámlálhatatlan felé hajlik.

Grillezheted, sütheted és főzheted is a cukkinit, így ennek apropóján mutatunk most egy könnyű és gyors krémlevesreceptet.

Az uborka és a tök édesgyermekeként is ismert cukkini, mint klasszikus nyári zöldség, általában a grillrácsra vagy a salátára szokott kerülni, de ezúttal a lábosban fog landolni. Mivel a tápértéke főként a héjában rejlik, így érdemes azzal együtt felhasználni, és minél zsengébb cukkiniket vásárolni.

Fehérboros cukkinikrémleves

cuki

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 ml olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg cukkini
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 180 ml száraz fehérbor
  • 750 ml víz
  • ízlés szerint apróra vágott petrezselyem, sajtchips
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes méretű lábosban tegyük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kb. 10 perc alatt, közepes lángon pároljuk üvegesre.

Amíg párolódik a hagyma, mossuk meg a cukkiniket. Először vágjuk őket hosszában félbe, majd aprítsuk fel kb. félcentis darabokra.

Ha mindet felszeleteltük, adjuk hozzá a hagymához és forgassuk őket össze. Öntsük fel 2,5 csésze vízzel, és fedő alatt, alacsony lángon hagyjuk főni további 15 percig.

Amikor már megpuhult a cukkini, öntsük hozzá először a fehérbort, és rotyogtassuk együtt pár percig, hogy a bor íze átjárhassa a zöldséget.

Ezután mehet bele a zöldségalaplé és a maradék fél csésze víz.

További 5 perc párolás után vegyük le a tűzhelyről a lábost, ragadjuk magunkhoz a botmixert és pürésítsük le a levest. Ezután kb. 3 perc alatt rottyantsuk össze, majd tálalhatjuk is.

A tetejére ízlés szerint cseppenthetünk olívaolajat, apróra vágott petrezselymet vagy sajtchipset.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük