
Fokhagymás, tavaszi salátaleves: krémes fogás 30 perc alatt

Az üde salátaleves igazi tavaszköszöntő finomság, mely ízekben gazdag, köszönhetően a póré- és a fokhagymának.
A salátaleves kedvelt régi fogás, az egyszerű étel eredetileg kicsit füstös és savanykás zamatú. A füstös aromát a pirított szalonna adja, míg a fanyar ízt az ecetnek köszönheti. Én most változtattam a régi recepten, póréhagymát és fokhagymát pirítottam alá, és még krumplit is csempésztem a levesbe, hogy tartalmasabb legyen.
A salátalevest ma gyakran simára turmixolva kínálják, így a gyerekek sem jönnek rá, hogy salátát esznek. Ebben a formában sokkal kívánatosabb, főleg, ha még sült szalonna és egy kis pirított kenyérkocka is kerül a tetejére. Ha frissítőbbé tennéd az összhatást, akkor nyers, vékonyra vágott salátacsíkokat is pakolhatsz rá.
Készítési tipp
A salátaleves lelke a fokhagyma, ezért főzés során érdemes kóstolni, ha úgy ítéled, bátran növeld a mennyiségét. Tejföl helyett pedig tejszínt is használhatsz.
-
2023-05-18 10:32:01
-
2023-05-12 10:32:01
-
2023-05-10 08:32:02
Fokhagymás salátaleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 db fejes saláta
- kevés olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 szál póréhagyma
- 2 darab krumpli
- 3 gerezd fokhagyma
- 8 dl víz vagy zöldségalapé
- 300 g tejföl
Elkészítés:
A salátát szedjük leveleire és alaposan mossuk meg. (Ha szeretnénk, a salátát darabokra is vághatjuk.)
Egy mélyebb edényben egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd szórjuk rá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután dobjuk rá a finomra vágott póréhagymát, a közepes kockákra vágott burgonyát és a zúzott fokhagymát, pirítsuk 4-5 percig.
A zöldségekre öntsük rá a vizet vagy az alaplét, fűszerezzük sóval és borssal, és főzzük 15-20 percig. Ezután adjuk hozzá a salátaleveleket, és főzzük 5 percig.
A levesből merjünk ki 1-2 evőkanálnyit, és keverjük össze a tejföllel, majd csorgassuk a leveshez. Ezután botmixerrel turmixoljuk simára, és tálalhatjuk is ropogósra sült baconnel vagy krutonnal, esetleg friss salátalevéllel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!