Francia almás pite fahéjas cukorral: diós-mazsolás a töltelék

almas-beles
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almás pitét bizonyára senkinek sem kell bemutatnunk: ez a recept azonban most egy kis csavarral készül, legalábbis ami a külsejét illeti.

Az almás pite receptjét lassan álmunkból felébresztve is fel tudnánk mondani. Igaz, a klasszikus változat egy picit időigényes, vagy inkább pepecselős, meg ugye az sem mindegy, hogy vajjal, margarinnal vagy a jól bevált házi zsírral készítjük-e, de pont a beleölt időtől és energiától lesz olyan pazar sütemény. 

A bevált formától most egy eltérő, modellfrissített változatot mutatunk, ami átmenet az almás pite és a francia tarte tatin között. A belevalók mindkettőnél nagyjából azonosak, csupán a „csomagolás” izgalmasabb, no meg persze az elkészítési idő rövidebb.

Francia almás pite

almas-beles

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 1 csomag linzertészta (vagy más vajas)
  • 4 db savanykás alma (díszítéshez)
  • ízlés szerint citromlé
  • kevés cukor (tetejére)
  • 1 kk fahéj (tetejére)

A töltelékhez:

  • 1 kg savanykás alma
  • 1 tk citromlé
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek darált dió
  • 1 db tojás
  • 5 dkg mazsola
Recept idők

Elkészítés:

Az almák közül 4 szebbet válasszunk ki, tegyük félre a süti díszítéséhez. A többit mossuk meg és hámozzuk meg a héjukat. Csumázzuk ki és reszeljük le őket. 

A lereszelt almát keverjük össze a teáskanál citromlével, a 10 dkg cukorral és az 1 teáskanál fahéjjal. 5 percig pihentessük, majd keverjük hozzá a 2 evőkanál diót, a tojást, amit előtte már felvertünk, és az 5 dkg mazsolát.

A vajas tésztát nyújtsuk ki akkorára, hogy beleférjen egy kerek tortaformába úgy, hogy a pereméig felérjen a tészta. A formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a tésztát.

Halmozzuk rá a tésztára az almás tölteléket, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt süssük meg.

Amíg sül a süti, az elején félretett almákat mossuk meg, csumázzuk ki, majd vágjuk vékony, hosszanti szeletekre. 

Ha megsült a süti, a sütőből kivéve, körkörösen, mint a dominóban, tegyük sréhen egymásra az almaszeleteket, a töltelék tetejére halmozva.  

Csepegtessünk rá citromlevet ízlés szerint, szórjuk meg egy kevés cukorral, a szélét pedig körben szórjuk meg fahéjas cukorral. Ezt 1 evőkanál cukorból és 1 kávéskanál fahéjból tudjuk kikeverni. 

Tegyük vissza a sütit a sütőbe, de csupán pár perc erejéig, amíg a sütire szórt cukor enyhén karamellizálódik. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen!

Ha szép színt kaptak az almaszeletek, vegyük ki a tortát a sütőből, várjuk meg, amíg kihűl, majd szeleteljük fel ezt a látványos sütikölteményt. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük