Hamis húsgolyó padlizsánból: sütőben sül aranybarnára
Húsmentes napokra tökéletes választás ez a zöldségfasírt, laktató, finom, mégsem terheli meg úgy a gyomrot, mint az olajban sült verzió.
Zöldségfasírtot nemcsak lencséből és cukkiniből készíthetsz, hanem szinte bármilyen más zöldségből vagy hüvelyesből is. A hüvelyeseknek ráadásul az az előnyük, hogy a magas rosttartalmuk mellett rengeteg bennük a fehérje, így szuperül pótolhatod velük a húst, és hosszú időre jóllaksz tőlük.
Ebben az olaszos fasírtban például a vörösbab a főszereplő, mellette pedig a zabpehely és a napraforgómag gondoskodik arról, hogy igazán tápláló legyen. A hagyományos fasírtokkal szemben pedig nem bő olajban, hanem a sütőben pirul ropogósra, így sok olajat – és olajszagot – is megspórolhatsz.
A babról öntsük le a folyadékot, öblítsük le, tegyük tálba, és egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük le.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1-2 percig. Kanalazzuk az összetört babhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és alaposan dolgozzuk össze.
Formázzunk a masszából 12 egyforma golyót, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük meg olívaolajjal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőnél forgassuk meg őket.
Előételként ezzel a zöldfűszeres mártogatóssal, főételként pedig ezzel az olasz paradicsomszósszal és spagettivel fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu