Hamis húsgolyó padlizsánból: sütőben sül aranybarnára

padlizsanos-golyo2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsmentes napokra tökéletes választás ez a zöldségfasírt, laktató, finom, mégsem terheli meg úgy a gyomrot, mint az olajban sült verzió.

Ha a klasszikus olajban sült fasírt helyett egy fokkal könnyedebb fogásra vágysz, próbáld ki ezt a sütőben sült padlizsángolyót! Tökéletesen helyettesíti a húsos verziót, akár feltétként, akár szószban, tésztával kínálva is jól működik. 

Az előkészítése kicsivel több időt igényel a hagyományos fasírtnál, ugyanis a padlizsánt puhára kell dinsztelni, mielőtt a masszába kevered, de utána már gyerekjáték az összeállítása. A zöldség mellé zsemlemorzsa és tojás kerül, ezek tartják egyben a masszát, illetve fokhagyma, bazsalikom és pecorino romano ízesítik. 

A kemény sajtnak és a bazsalikomnak köszönhetően olaszos beütést kap a zöldségfasírt, akkor lesz a legfinomabb, ha házi paradicsomszósszal kínálod. 

Hamis húsgolyó padlizsánból

padlizsanos-golyo

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 közepes db padlizsán
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor friss bazsalikom
  • 60 ml olívaolaj
  • 90 ml víz
  • 180 g zsemlemorzsa
  • 75 g pecorino romano
  • 2 db tojás
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg, majd vágjuk őket kb. 2 centis kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A bazsalikomot vágjuk durvára. A sajtot reszeljük le. 

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát. 2 perc múlva adjuk hozzá a padlizsánt, keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel. Fedjük le, majd fedő alatt főzzük 20 percig, vagy míg puha nem lesz. 

A fokhagymás padlizsánt kanalazzuk egy tálba, hagyjuk hűlni. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Ha kihűlt a padlizsán, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a sajtot, a felvert tojásokat, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk a masszát. Keverjük egybe. 

Nedves kézzel formázzunk a masszából diónyi golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk őket a sütőbe 25-30 percre, vagy míg aranybarnák nem lesznek. 

A kedvenc szószunkkal tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük