
Hamis húsgolyó padlizsánból: sütőben sül aranybarnára

Húsmentes napokra tökéletes választás ez a zöldségfasírt, laktató, finom, mégsem terheli meg úgy a gyomrot, mint az olajban sült verzió.
Ha a klasszikus olajban sült fasírt helyett egy fokkal könnyedebb fogásra vágysz, próbáld ki ezt a sütőben sült padlizsángolyót! Tökéletesen helyettesíti a húsos verziót, akár feltétként, akár szószban, tésztával kínálva is jól működik.
Az előkészítése kicsivel több időt igényel a hagyományos fasírtnál, ugyanis a padlizsánt puhára kell dinsztelni, mielőtt a masszába kevered, de utána már gyerekjáték az összeállítása. A zöldség mellé zsemlemorzsa és tojás kerül, ezek tartják egyben a masszát, illetve fokhagyma, bazsalikom és pecorino romano ízesítik.
A kemény sajtnak és a bazsalikomnak köszönhetően olaszos beütést kap a zöldségfasírt, akkor lesz a legfinomabb, ha házi paradicsomszósszal kínálod.
-
2023-11-02 07:32:01
-
2023-10-06 09:36:02
-
2023-08-26 10:15:00
Hamis húsgolyó padlizsánból

Hozzávalók 4 személyre
- 2 közepes db padlizsán
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 csokor friss bazsalikom
- 60 ml olívaolaj
- 90 ml víz
- 180 g zsemlemorzsa
- 75 g pecorino romano
- 2 db tojás
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A padlizsánokat mossuk meg, majd vágjuk őket kb. 2 centis kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A bazsalikomot vágjuk durvára. A sajtot reszeljük le.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát. 2 perc múlva adjuk hozzá a padlizsánt, keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel. Fedjük le, majd fedő alatt főzzük 20 percig, vagy míg puha nem lesz.
A fokhagymás padlizsánt kanalazzuk egy tálba, hagyjuk hűlni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Ha kihűlt a padlizsán, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a sajtot, a felvert tojásokat, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk a masszát. Keverjük egybe.
Nedves kézzel formázzunk a masszából diónyi golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk őket a sütőbe 25-30 percre, vagy míg aranybarnák nem lesznek.
A kedvenc szószunkkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!