Laktató, gombás-csirkés rétes: a tésztával nem, csak a raguval lesz dolgod

4
Nyomtatás
gombas-csirkes-retes2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon tartalmas ez a gombás-csirkés raguval töltött rétes, ebédként is megállja a helyét, különleges és isteni finom!

A rétes nem csak édes lehet, sőt, érdemes kipróbálni a sós változatokat is! Ez a csirkés-gombás raguval töltött laktató, mennyei és nagyon szaftos, mindenképp adj neki egy esélyt!

Mivel kész lapokkal készül, így csak a raguval lesz dolgod, és bár kissé időigényes a rétes összeállítása, gyerekjáték elkészíteni. A csirkecombok sütése, pirítása tart a legtöbb ideig, de ha van otthon maradék főtt vagy sült hús, bátran használhatod azt is, újjászületik ebben az ételben.

Ha pedig van kedved és időd a konyhában bíbelődni, akár a tésztát is elkészítheted te magad.

Gombás-csirkés rétes

gombas-csirkes-retes

Hozzávalók 6 adaghoz

Alap:

  • 8 db csirkecombfilé
  • 2 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 30 g vaj
  • 400 g gomba (vegyes)
  • 1 db póréhagyma
  • 1 tk. kakukkfű
  • 500 ml alaplé
  • 2 ek. friss, aprított petrezselyem
  • 7 lap rétestészta
  • 100 g vaj (a kenéshez)

Szósz:

  • 60 g vaj
  • 30 g búzaliszt
  • 60 ml tejszín
  • 1 ek. citromlé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A gombát és a póréhagymát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre.

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a combokat, sózzuk, borsozzuk őket. Pirítsuk mindkét oldalukat addig, míg színt kapnak, de belül még nem kell teljesen átsülniük. Tegyük őket egy tányérra.

Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk rá a hagymát és a gombát. Szórjuk meg a kakukkfűvel. Addig dinszteljük, míg a hagyma áttetsző lesz, a gombából pedig elpárolog az összes nedvesség és megpirul. Szedjük őket egy tányérra.

Tegyük vissza a serpenyőbe a combokat, majd öntsük rájuk az alaplevet. Fedő alatt, gyöngyözve főzzük 10-15 percig, vagy míg a combok belseje is átsül. Szedjük őket ismét egy tányérra, a visszamaradt alaplevet szűrjük le, tegyük félre.

A kihűlt húst két villa segítségével szedjük szálaira, kisebb darabokra.

Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy kisebb lábasban. Szórjuk rá a lisztet, keverjük össze. Fokozatosan öntsük fel a félretett alaplével, közben kevergessük. Mikor csomómentes és sűrű a szósz, adjuk hozzá a tejszínt és a citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk. Húzzuk le a tűzről.

Keverjük egybe a csirkét, a hagymás-gombás alapot, a szószt és a petrezselymet. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. 

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd terítsünk rá egy lap rétestésztát. Kenjük le olvasztott vajjal, majd tegyük rá a következő lapot. Így járjunk el, míg el nem fogynak a lapok.

A tölteléket egy hosszú csíkban oszlassuk el a tésztanégyzet alsó harmadában úgy, hogy a szélektől hagyjunk szabadon 3 centit. A széleket kenjük le vajjal, majd előbb a jobb, utána a bal, végül az alsó szélét is hajtsuk a töltelékre, és tekerjük fel a rétest. A szélek legyenek alul.

Kenjük le a feltekert rétest is olvasztott vajjal, majd toljuk a sütőbe 40-45 percre.

Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon