
Grillezett csirkemell vörösboros meggyszósszal: kötelező megkóstolni

A gyümölcs és a hús párosítása nem új keletű dolog, azonban nem mindegy, hogyan kapcsolod össze a kettőt, a megfelelő fűszerek és ízesítés a kulcs.
A meggymártással és pirított grízzel kínált sült csirke sokak rémálma, pedig a menzás alapötlet nem rossz, és pár kisebb módosítással nagyon ízletes ételt tehetsz az asztalra.
A meggyszósz különösen finom vörösborral és ecettel főzve, tökéletes egyensúlyban lesznek a sós, édes és savanykás ízek, és a húshoz is sokkal jobban illik ebben a formában. Hogy picit sűrűbb, kanalazható állaga legyen, keményítővel sűrítettük: ha az alábbi leírást követed, egész biztosan nem lesz csomós a mártásod.
A grillezett csirkemell is különlegesebb ízesítést kap, mézes-citrusos máz borítja: ettől egyrészt sokkal finomabb, másrészt szaftosabb is lesz, omlós és vajpuha sültet tálalhatsz.
-
2023-09-22 09:36:01
-
2023-09-21 08:32:01
-
2023-09-20 07:32:01
Grillezett csirkemell meggyszósszal

Hozzávalók 6 személyre
Meggyszósz:
- 80 ml száraz vörösbor
- 3 ek barna cukor
- 2 ek vörösborecet
- 2 ek narancslé (frissen facsart)
- 500 g meggy (magozott)
- 2 tk keményítő
- 2 tk hideg víz
Hús:
- 1 kg csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek méz
- 2 ek citromlé (frissen facsart)
Elkészítés:
A szószhoz keverjük össze a vörösbort, a cukrot, az ecetet és a naracslét, majd kezdjük el melegíteni, 5 percig főzzük. Vegyük lejjebb a lángot, majd adjuk hozzá a meggyet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük még 10 percig.
Közben egy kis tálban keverjük össze a keményítőt és a vizet, majd csorgassuk a meggyszószhoz. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik. Tegyük félre.
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy nagyjából egyforma vastag szeleteket kapjunk. Sózzuk, borsozzuk mindkét odalukat.
A mézet és a citromlevet keverjük össze egy kis tálkában.
Melegítsük elő a grillt (200-220 fokon). A rácsot kenjük le vékonyan olajjal.
Tegyük a csirkemelleket a grillrácsra, kenjük le a tetejüket a mézes keverékkel. Süssük őket 3-5 percig, majd fordítsuk meg. A másik felüket is kenjük le a mázzal, majd további 3-5 percig süssük őket.
A boros meggyszósszal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!