Mi az a tempeh? Így használd a fehérjegazdag alapanyagot
A tempeh egy szójaalapú növényi élelmiszer, amelyet Indonéziában évszázadok óta fogyasztanak húshelyettesítőként. Ha kíváncsi vagy, hogy mire és hogyan használhatod, olvass tovább.
A tempeh a tofuhoz hasonlóan egy szójakészítmény, amelynek nagyon magas a fehérjetartalma, és tökéletesen alkalmazható húspótlóként. Mivel a tofuval ellentétben fermentálással készül, karakteresebb az íze, és a textúrájuk is különbözik. Ha többet is megtudnál a tempehről és a felhasználási módjairól, akkor itt olvashatsz róla részletesebben.
Ebben a receptben a tempeh egy pikáns, gyömbérrel, fokhagymával és szójaszósszal készülő marinádot kap, amelyben legalább 1 órát kell pihennie, hogy jól átjárják az aromák. Ha azonban teheted, hagyd pácolódni akár egy egész éjszakán át, mert úgy sokkal intenzívebb lesz az íze kisütés után.
Egy közepes tálban keverjük össze a pác hozzávalóit, majd adjuk hozzá a tempehcsíkokat, és alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol átjárják a fűszerek. Fóliázzuk le, és legalább 1 órára (de a legjobb, ha egész éjszakára) tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a tahinis öntetet az itt szereplő hozzávalókból, és tegyük félre.
Főzzük ki a rizstésztát a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le, majd azt is tegyük félre.
Közben egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, és közepes hőfokon minden oldalán süssük benne aranybarnára a tempeht. Szedjük tányérra, és a rizstésztával, a zöldségekkel és tahiniöntettel fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu