Tahiniöntet friss citrommal: húsokhoz és salátákhoz is illik

Tahini-ontet-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan készül az ízbomba öntet, amellyel a legtöbb ételt feldobhatod: használd salátákhoz, húsokhoz vagy éppen sült zöldségekhez.

Ez az öntet egyszerűen készül, azonban az egyik legkülönlegesebb, amit valaha kóstoltam. Épp elkészítettem ezt a sütőben sült szezámmagos tofut, és hiányoltam mellőle valami extra ízt: így született meg a tahinidresszing ötlete. Az összeállítása szó szerint 5 percbe telik, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat, és már fogyasztható is.

Bár kevés alapanyag kell hozzá, azok mind nagyon fontosak, és egyiket sem érdemes kihagyni a receptből. Az alapja a tahini, azaz szezámpaszta, amit otthon is könnyen elkészíthetsz az ebben a cikkben leírtak szerint. Ebbe jönnek az ízesítők, amelyek közül a pirított szezámolaj az egyik legfontosabb, hiszen semmi máshoz nem hasonlító gazdag aromával egészíti ki az öntetet. Az eredmény pedig egy frissítő, kissé pikáns és enyhén édes ázsiai jellegű dresszing, amelyet salátákhoz, sült húsokhoz és zöldségekhez is felhasználhatsz.

Tahiniöntet

Tahini-ontet

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 3 ek tahini
  • 3 ek hideg víz
  • 2 ek friss citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek juharszirup
  • 1 tk pirított szezámolaj
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk friss gyömbér reszelve
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük egy kisebb tálba az összes hozzávalót, és alaposan keverjük össze.

Ha az öntetet túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kevés hideg vizet, egyszerre csak 1 evőkanálnyit, amíg eléri a kívánt állagot.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük