Krémes, túrós gyümölcsös pite: leveles tésztából villámgyorsan elkészítheted

gyumolcsos-leveles-pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a nagy pörgés közben valami gyors, mégis ellenállhatatlan sütit készítenél, ez a gyümölcsös leveles pite tökéletes választás.

Időhiányban a bolti leveles tészta az egyik legkedveltebb alapanyag a konyhában, hisz számtalan módon variálható. Összedobhatsz belőle különféle édes és sós finomságokat. Kedvedre változtathatsz a tölteléken, sőt a formán is. 

A leveles tészta egyik legnagyszerűbb felhasználási módja, ha főzés nélküli krémmel és gyümölcsökkel dobod fel. Tovább egyszerűsíthetsz a dolgodon, ha előre kinyújtott tésztát vásárolsz. 

Bármilyen idénygyümölccsel, sőt szezonon kívül kompóttal is kitűnő. A sárgabarack és a szeder remek kombináció, nem bánod meg, ha kipróbálod. 

Gyümölcsös, túrós pite

gyumolcsos-leveles-pite

Hozzávalók 12 szelethez

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg szeder
  • 8 db sárgabarack
Recept idők

Elkészítés:

Ha szükséges, a leveles tésztát hagyjuk kiolvadni szobahőmérsékleten.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Készítsünk elő egy közepes méretű tepsit, és béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki jól zsiradékkal, és szórjuk meg liszttel.

Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen akkorára, mint a tepsi, és helyezzük bele. Villával több helyen szurkáljuk meg, így megakadályozzuk, hogy sütés közben felpúposodjon. 

A krémhez a túrót nyomkodjuk össze villával, adjuk hozzá a cukrot és vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, keverjük össze, majd lazítsunk a masszán tejföllel. Kenjük rá a tésztára úgy, hogy a széleinél egy kis részt hagyjunk szabadon.

A barackot mossuk meg, vágjuk ketté, és távolítsuk el a magját. Helyezzük a barackszeleteket a túrós krém tetejére, és egyenletesen osszuk el rajta a szedret. A széleit hajtsuk be egy-két centire, ez szép keretet ad a sütinek. 

Süssük a pitét előmelegített sütőben körülbelül 25 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, utána szeleteljük csak fel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük