
Fűszeres, hagymás csirkemáj sült burgonyával: egyszerű és nagyon finom
A csirkemáj bővelkedik vasban, segít a vérképzésben és a vérszegénység megelőzésében is. Érdemes felfedezni, hisz egyszerű, mégis ízletes étkek készülhetnek belőle.
Sokan idegenkednek a belsőségektől, pedig a csirkemáj nemcsak viszonylag olcsó és gyorsan elkészíthető, de igazi fehérjebomba is, tele van vassal és B-vitaminnal. Ha azonban nem megfelelően készíted el, könnyen kiszárad és megkeményedik. Néhány régi praktikát bevetve biztosan nem fogsz csalódni benne.
Fontos, hogy a májat ne sózd meg előre, mert attól könnyen megkeményedik! Ne feledd, hamar elkészül, 10-12 perc bőven elég, különben kiszárad.
Friss, jóféle kenyérrel, petrezselymes krumplival tálalva is kiváló.
A csirkemájat alaposan mossuk meg, az inas részeket távolítsuk el. A hagymát vágjuk karikákra, a paradicsomot daraboljuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze.
A zsiradékot hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, és közepes lángon dinszteljük meg. Amikor már aranyszínű és puha, adjuk hozzá a fokhagymát is, majd fél percig pirítsuk együtt.
Adjuk hozzá a csirkemájat, és nagy lángon, kevergetve pirítsuk pár percig, amíg minden oldala színt kap. Ezután húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, borssal és majoránnával, majd tegyük vissza, és adjuk hozzá a paradicsomot is.
Lefedve, közepes lángon pároljuk kb. 10-15 percig. Közben a paradicsom levet enged, amiben a máj szépen megpuhul. A végén vegyük le a fedőt, és nagy lángon pár perc alatt sűrítsük be a szaftot. Csak ekkor sózzuk meg!
Friss zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu