Hamis tojássaláta a mentes napokra: percek alatt kész a tartalmas reggeli
Tojás nélkül is remek hamis tojássalátát készíthetsz. Az ételnek tofu az alapja, és olyan kiegészítőkkel érheted el a tojásos ízt, mint a fekete Himalája-só és a sörélesztő.
Vegánként vagy tojásallergiásként sem kell lemondanod a tojássalátáról, hiszen csupa növényi hozzávalóból is összedobhatod. Ráadásul gyors, egyszerű és a benne levő rengeteg fehérjének köszönhetően ugyanolyan tápláló, mint az eredeti változat.
Ha nem vagy jártas a növényi konyhában, akkor elsőre meglepő lehet, de valóban lehetséges a tojásos íz „lemásolása” néhány egyszerű hozzávalóval. Ezek közül a legfontosabb a fekete Himalája-só, azaz Kala Namak, amely magas kéntartalma miatt egészen sötét, barnás-lilás árnyalatú, és a főtt tojásra emlékeztető ízt ad az ételnek. Éppen ezért mindenképp használd a recepthez, mert nélküle nem lesz igazán tojásos.
A másik hozzávaló a sörélesztőpehely, amely amellett, hogy egy igazi vitaminbomba, gazdag, kissé sajtos ízűvé varázsolja az ételeket, és olyan hatást kelt, mintha állati hozzávalók is szerepelnének benne.
Hamis tojássaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 400 g tofu
- 1 ek olívaolaj
- 100 ml növényi ital (zab, kókusz, szója)
- 2 ek sörélesztőpehely
- 0.5 tk kurkuma
- 1 tk fekete Himalája-só
- 0.5 tk fokhagyma-granulátum
- 1 csipet bors
- 0.5 bögre vegán majonéz
- 5 szál zöldhagyma felkarikázva
- 100 g savanyú uborka apróra vágva
- 2 ek savanyúuborka-lé
- 2 tk mustár
- 1 ek friss kapor apróra vágva
Elkészítés:
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és papírtörlővel töröljük szárazra. Kézzel tördeljük kisebb-nagyobb darabokra, majd tegyük felhevített serpenyőbe, és 2 perc alatt forró olajon pirítsuk rózsaszínre.
Közben egy kis tálban keverjük a növényi italhoz a sörélesztőt, a fekete Himalája-sót, a kurkumát, a fokhagyma-granulátumot és a borsot, majd öntsük a tofura, és süssük vele együtt 1-2 percig, amíg a folyadék többnyire elpárolog. Szedjük a serpenyőből egy tálba vagy nagyobb tányérba, és néhány percig hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Adjuk hozzá a majonézt, a zöldhagymát, a savanyú uborkát, az uborka levét, a mustárt és a friss kaprot, és alaposan keverjük össze. Azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha 1-2 óráig hagyjuk az ízeket összeérni. Hűtőben tároljuk.
-
2024-04-19 10:32:01
-
2024-04-04 08:32:02
-
2024-04-03 10:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!