Hamis tojássaláta a mentes napokra: percek alatt kész a tartalmas reggeli

Vegan-tojassalata-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tojás nélkül is remek hamis tojássalátát készíthetsz. Az ételnek tofu az alapja, és olyan kiegészítőkkel érheted el a tojásos ízt, mint a fekete Himalája-só és a sörélesztő.

Vegánként vagy tojásallergiásként sem kell lemondanod a tojássalátáról, hiszen csupa növényi hozzávalóból is összedobhatod. Ráadásul gyors, egyszerű és a benne levő rengeteg fehérjének köszönhetően ugyanolyan tápláló, mint az eredeti változat.

Ha nem vagy jártas a növényi konyhában, akkor elsőre meglepő lehet, de valóban lehetséges a tojásos íz „lemásolása” néhány egyszerű hozzávalóval. Ezek közül a legfontosabb a fekete Himalája-só, azaz Kala Namak, amely magas kéntartalma miatt egészen sötét, barnás-lilás árnyalatú, és a főtt tojásra emlékeztető ízt ad az ételnek. Éppen ezért mindenképp használd a recepthez, mert nélküle nem lesz igazán tojásos.

A másik hozzávaló a sörélesztőpehely, amely amellett, hogy egy igazi vitaminbomba, gazdag, kissé sajtos ízűvé varázsolja az ételeket, és olyan hatást kelt, mintha állati hozzávalók is szerepelnének benne.

Hamis tojássaláta

Vegan-tojassalata

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g tofu
  • 1 ek olívaolaj
  • 100 ml növényi ital (zab, kókusz, szója)
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk kurkuma
  • 1 tk fekete Himalája-só
  • 0.5 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 csipet bors
  • 0.5 bögre vegán majonéz
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 100 g savanyú uborka apróra vágva
  • 2 ek savanyúuborka-lé
  • 2 tk mustár
  • 1 ek friss kapor apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és papírtörlővel töröljük szárazra. Kézzel tördeljük kisebb-nagyobb darabokra, majd tegyük felhevített serpenyőbe, és 2 perc alatt forró olajon pirítsuk rózsaszínre.

Közben egy kis tálban keverjük a növényi italhoz a sörélesztőt, a fekete Himalája-sót, a kurkumát, a fokhagyma-granulátumot és a borsot, majd öntsük a tofura, és süssük vele együtt 1-2 percig, amíg a folyadék többnyire elpárolog. Szedjük a serpenyőből egy tálba vagy nagyobb tányérba, és néhány percig hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Adjuk hozzá a majonézt, a zöldhagymát, a savanyú uborkát, az uborka levét, a mustárt és a friss kaprot, és alaposan keverjük össze. Azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha 1-2 óráig hagyjuk az ízeket összeérni. Hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük