Vegán Twix házilag: cukormentes karamellkrém kerül bele

4
Nyomtatás
Vegan-twix-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bolti csokihoz nagyon hasonló, csak annál sokkal egészségesebb: a töltelék hozzáadott cukor nélkül készül, és jó sok fehérje van benne!

Ezt a házi Twixet gyerekjáték elkészíteni: kevés hozzávalót tartalmaz, mégis legalább olyan komplex ízvilágú, mint a boltban kapható változata. Mivel vegán, nem kerül bele tej vagy más tejtermék, így a karamell nem hétköznapi alapanyagokból készül.

Az alapja az aszalt datolya, amelyet mogyoróvaj és vaníliakivonat egészít ki. Mindezek keveréke pedig egy sűrű karamellre hasonlító krémet eredményez, amely amellett, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, még rostokban is gazdag. A kekszes réteg pedig mandula- és zabpehelylisztből áll, így az egész desszert gluténmentes lesz.

Ha pedig kedvet kaptál más közkedvelt csokik otthoni elkészítéséhez, akkor ezt a szintén vegán Snickerst is mindenképp próbáld ki.

Házi Twix

Vegan-twix

Hozzávalók 15 darabhoz

Az alaphoz:

  • 100 g mandulaliszt
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 0.25 tk
  • 50 ml kókuszolaj felolvasztva
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat

A karamellréteghez:

  • 200 g magozott aszalt datolya
  • 150 g krémes mogyoróvaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 0.5 tk

A bevonathoz:

  • 200 g étcsoki (70 százalékos)
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalóknál megadott mennyiségekhez egy 12x30 cm-es sütőformát használjunk.

Az alaphoz egy tálban keverjük össze a liszteket és a sót, majd adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Dolgozzuk össze, hogy egy morzsálódó masszát kapjunk, amit ha két ujjal összecsípünk, összetapad.

Kanalazzuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

A hamis karamellhez áztassuk a datolyát 10 percre forró vízbe, majd ha megpuhult, szűrjük le, és nyomkodjuk ki belőle a vizet. Tegyük aprítógépbe a mogyoróvajjal, a vaníliakivonattal és a sóval együtt, és dolgozzuk krémesre. Ha a massza túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.

Kanalazzuk a tölteléket a kihűlt alapra, és egyengessük simára a felszínét. Legalább fél órára tegyük fagyasztóba, hogy a hamis karamellréteg megdermedjen, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből, és vágjunk 1-1,5 cm széles csíkokat.

A csokit olvasszuk fel vízgőz felett, és forgassuk bele a csíkokat. Tegyük hűtőbe néhány percre, amíg a csoki megdermed, és fogyaszthatjuk is. A maradékot hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon