Töltött, fűszeres indiai fasírt: krémes paradicsomos szósszal kínáld

indiai-fasirt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Indiában a fasírt egy igen népszerű étel, amit sokféle variációban készítenek. Egy dolog azonban közös mindegyikben: vagy joghurtos, vagy paradicsomos mártással kínálják.

Az indiai konyha messze földön híres a különböző fűszereiről, mint a gyömbér, a kurkuma vagy éppen a garam masala.

Lévén, hogy a húsokat is igen gyakran és sokféleképpen fogyasztják, és szinte nincs olyan, amihez ne lenne egy jól passzoló fűszerük, így nem meglepetés, hogy Indiában is közkedvelt étel a fasírt. 

Ezúttal egy tojással töltött variációt mutatunk, azonban ha valaki a kisebb fasírtgolyókat kedveli, annak sem kell lemondania a tojásról, hiszen tyúk- helyett – az annál jóval kisebb – fürjtojás is kiváló tölteléke lehet ezeknek az ízletes, mártással készülő, szaftos gombócoknak.

Indiai fasírt

indiai-fasirt

Hozzávalók 8 darabhoz

Fasírt:

  • 10 db tojás
  • 2 db vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg darált sertés-marha vegyesen
  • 1 kk cayenne-bors
  • 1 kk kurkuma
  • 2 kk garam masala
  • kevés rizsliszt (panírozáshoz)
  • olaj a sütéshez

Mártás:

  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 2 ek friss gyömbér
  • 1 ek barna cukor
  • 2.5 dl natúr joghurt
  • 2 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

8 tojást tegyünk fel főni hideg vízben, és 10 perc alatt főzzük meg őket. Hideg víz alatt hűtsük ki őket, majd könnyedén le tudjuk venni róluk a héjat a hűtésnek köszönhetően, jó eséllyel akár egyben is. 

Ezután vágjuk fel apróra a vöröshagymákat és a fokhagymákat. Mindkettőnek a felét keverjük össze a darált hússal. 

Adjuk hozzá a keverékhez a Cayenne-borsnak, a kurkumának és a garam masalának is a felét. Akár fakanállal, akár kézzel, jól keverjük vagy gyúrjük össze az összetevőket. A fűszeres húshoz adjunk hozzá egy tojást, és addig dolgozzuk össze, amíg szép, homogén masszát kapunk. 

A masszából 8 egyenlő méretű gombócot formázzunk, majd mindegyiket kicsit lapítsuk ki. Ha úgy ítéljük meg, hogy a 8 darab gombóc nem elég nagy ahhoz, hogy egy egész tojást egyesével mindegyikbe bele tudjunk burkolni, akkor csináljunk inkább kevesebb, de nagyobb gombócokat, például 4 db-ot. 

Ezután egyesével csomagoljuk a gombócokba a tojásokat, egy gombóc-egy tojás felállásban. 

A megmaradt egy nyers tojásra a panírozáshoz lesz szükségünk.

A gombócokat forgassuk bele a rizslisztbe, majd a felvert tojásba.

Ha mindet bepaníroztuk, egy magasabb falú serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 15 perc alatt süssük aranybarnára a gombócokat.

A megsült gombócokat helyezzük konyhai papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges zsiradék. 

Amíg a gombócok megpihennek, készítsük el a mártást.

Reszeljük le a gyömbért

Két evőkanál olajat hevítsünk fel egy közepes lábosban, majd adjuk hozzá a fasírtnál félretett hagymákat és a reszelt gyömbért. 

Lassú tűzön, kb. 10 perc alatt pároljuk meg a keveréket, majd adjuk hozzá a szintén félretett Cayenne-borsot, kurkumát és a garam masalát, illetve egy kávéskanál sót és cukrot. Keverjük alaposan meg, majd zárásként adjuk hozzá a sűrített paradicsomot.

Folyamatos keverés mellett főzzük további 8 percig, majd öntsük fel a 2,5 dl natúr joghurttal, és újabb 5 perc alatt főzzük készre a mártást.

Tálalásnál öntsük le a gombócokat a forró mártással és már fogyaszthatjuk is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük