Fenséges, egybensült narancsos kacsa: a vörösbortól szaftos és omlós
A hagyományos magyar konyhában a kacsasült mindig a legegyszerűbb technikával készül, azaz a saját zsírjában, sóval és borssal fűszerezve.
Ha nálad sem hiányozhat a karácsonyi asztalról a pirosra sült kacsacomb, ennek a receptnek szavazz bizalmat! A hús rozmaringgal, rozéban puhul, így önmagában is megér egy misét, de a két hagyományos, mégis különleges körettel lesz teljes az ízélmény.
A tört krumplit a kacsa zsírjában dinsztelt hagyma dobja fel, amelyből egy kevés pirospaprika sem hiányozhat, a klasszikus párolt káposzta pedig a szilvabefőttől lesz ünnepi. Ha utóbbit esetleg nem kapsz a boltokban, aszalt szilvával is kipróbálhatod, de nem érdemes kihagyni belőle az édeskés gyümölcsöt, egészen új értelmet ad a káposztának.
A megtisztított, előkészített kacsacombokat alaposan, mindenütt dörzsöljük be sóval és (lehetőleg frissen) őrölt fekete borssal, majd fektessük őket egy kizsírozott tepsibe (bőrös oldalukkal felfelé). Tegyük közéjük a rozmaringágakat, adjuk hozzá a bort, és fedjük le alufóliával.
Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 2 órára.
Közben a lila hagymákat vágjuk félbe, majd szeletekre, és a zsíron pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá az összes fűszert, majd nagy lángon pirítsuk egy percig.
Öntsük rá a bort, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott lila káposztát. Öntsük rá az ecetet, jól keverjük el, majd fedő alatt, közepes lángon, időként megkeverve fél óráig pároljuk. A vége előtt pár perccel adjuk hozzá a csíkokra vágott szilvát is.
A 2 óra elteltével a fóliát vegyük le a tepsiről, és a combokat fordítsuk át. Tegyük vissza őket 210 fokon fél órára. Ezután fordístuk vissza őket, és közben a tepsiben összegyűlt szaftból szedjünk ki 2 merőkanállal. A combokat újabb 20-30 percig, illetve addig süssük, amíg a bőrük szép piros és ropogós lesz.
Közben a meghámozott burgonyát vágjuk kockára, és enyhén sós vízben főzzük puhára.
Amíg fő, addig vágjuk apróra a vöröshagymát, és a hús alól kivett szaftban pároljuk üvegesre. A tűzről levéve adjuk hozzá a pirospaprikát és keverjük el.
A megfőtt krumplit szűrjük le, és csak úgy szárazon törjük össze. Nem kell teljesen pépesre, maradhatnak benne harapható darabok.
Ezek után adjuk hozzá a paprikás-hagymás szaftot, és alaposan keverjük össze. Amennyiben kell, sózzunk utána.
A kész kacsacombokat a tört krumplival és a párolt lila káposztával kínáljuk.
Fotó és videó: Hajdu Tibor
@sobors.hu