Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával

159
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igazi karácsonyi klasszikus a ropogós bőrű, omlós húsú kacsacomb, amely mellé olyan hagyományos köretek kerülnek, mint a kacsazsíros tört burgonya és a párolt lila káposzta szilvával keverve.

Ha nálad sem hiányozhat a karácsonyi asztalról a pirosra sült kacsacomb, ennek a receptnek szavazz bizalmat! A hús rozmaringgal, rozéban puhul, így önmagában is megér egy misét, de a két hagyományos, mégis különleges körettel lesz teljes az ízélmény.

A tört krumplit a kacsa zsírjában dinsztelt hagyma dobja fel, amelyből egy kevés pirospaprika sem hiányozhat, a klasszikus párolt káposzta pedig a szilvabefőttől lesz ünnepi. Ha utóbbit esetleg nem kapsz a boltokban, aszalt szilvával is kipróbálhatod, de nem érdemes kihagyni belőle az édeskés gyümölcsöt, egészen új értelmet ad a káposztának.

Kacsacomb tört krumplival, káposztával

kacsacomb2

Hozzávalók 6 adaghoz

A kacsacombokhoz:

  • 6 db kacsacomb
  • 1.5 dl száraz rozé
  • 2 ág friss rozmaring
  • ízlés szerint só, bors
  • a tepsi kikenéséhez zsír

A káposztához:

  • 1 ek. zsír
  • 1 kisebb fej lila káposzta
  • 2 közepes fej lila hagyma
  • 6 db fél szilva (befőtt)
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 kk.
  • 0.5 kk. bors
  • 0.5 kk. őrölt fűszerkömény
  • 0.5 dl száraz rozé
  • 0.5 dl borecet

A tört krumplihoz:

  • 7 db közepes krumpli
  • 2 merőkanál szaft a tepsiből
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított, előkészített kacsacombokat alaposan, mindenütt dörzsöljük be sóval és (lehetőleg frissen) őrölt fekete borssal, majd fektessük őket egy kizsírozott tepsibe (bőrös oldalukkal felfelé). Tegyük közéjük a rozmaringágakat, adjuk hozzá a bort, és fedjük le alufóliával.

Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 2 órára.

Közben a lila hagymákat vágjuk félbe, majd szeletekre, és a zsíron pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá az összes fűszert, majd nagy lángon pirítsuk egy percig.

Öntsük rá a bort, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott lila káposztát. Öntsük rá az ecetet, jól keverjük el, majd fedő alatt, közepes lángon, időként megkeverve fél óráig pároljuk. A vége előtt pár perccel adjuk hozzá a csíkokra vágott szilvát is.

A 2 óra elteltével a fóliát vegyük le a tepsiről, és a combokat fordítsuk át. Tegyük vissza őket 210 fokon fél órára. Ezután fordístuk vissza őket, és közben a tepsiben összegyűlt szaftból szedjünk ki 2 merőkanállal. A combokat újabb 20-30 percig, illetve addig süssük, amíg a bőrük szép piros és ropogós lesz.

Közben a meghámozott burgonyát vágjuk kockára, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

Amíg fő, addig vágjuk apróra a vöröshagymát, és a hús alól kivett szaftban pároljuk üvegesre. A tűzről levéve adjuk hozzá a pirospaprikát és keverjük el.

A megfőtt krumplit szűrjük le, és csak úgy szárazon törjük össze. Nem kell teljesen pépesre, maradhatnak benne harapható darabok.

Ezek után adjuk hozzá a paprikás-hagymás szaftot, és alaposan keverjük össze. Amennyiben kell, sózzunk utána.

A kész kacsacombokat a tört krumplival és a párolt lila káposztával kínáljuk.

Fotó és videó: Hajdu Tibor

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon