20 perces, könnyed zöldborsófasírt – Zsenge zöldségből a legfinomabb
Alig vártam a nyarat és vele együtt az egyik kedvenc zöldségem, a zöldborsó szezonját.
A friss és zsenge zöldborsót nyersen a legjobb rágcsálni, azonban ha főtt ételt készítenél belőle, akkor ez a leves lesz a legjobb választás. Fűszeres, krémes és tele van vitaminnal, ugyanakkor könnyű, így a nagy hőségben sem terheli meg a gyomrodat.
Másik előnye, hogy nem tartalmaz tejterméket, kizárólag zöldségeket és kevés olajat, így akkor is bátran elkészítheted, ha laktózérzékeny vagy. Bár krémlevesről van szó, tetszés szerint variálhatod az étel állagát: ha a teljesen selymes textúra helyett jobban kedveled a harapósabb leveseket, akkor csak részben pürésítsd a végén.
Hevítsük fel az olajat egy közepes edényben, majd 4-5 percig pirítsuk benne a hagymát, a fokhagymát, a répát és a zellert.
Adjunk hozzá fél tk. sót, a borsot és az összeaprított kakukkfüvet, majd öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd adjuk hozzá a zöldborsót is. Főzzük további 5 percig, majd ha a borsók is puhák, vegyük le a tűzről.
Öntsük a levest turmixgépbe, vagy botmixer segítségével pürésítsük krémesre. Ízlés szerint adjunk hozzá még sót, borsot, és ezzel a házi krutonnal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu