Sűrű, fűszeres karalábé-krémleves: spenótos gombóc dobja fel

4
Nyomtatás
karalabekremleves-spenotos-gomboccal-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lágy, selymes karalábé-krémlevesbe krumpli is kerül, így rántani és habarni sem kell.

Bár a sokoldalú karalábé nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, érdemes neki időről időre esélyt adni, hisz ízletes fogásokat készíthetünk belőle. Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így a fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető. Ráadásul rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. 

Kerülhet rakottasba, készülhet belőle főzelék, tölthetjük, sőt izgalmas köretként is kínálhatjuk. Krémlevesnek is kiváló alapja lehet. Ha igazán selymesen készítenéd, ne hagyd ki belőle a tejszínt se! 

A levest ezúttal a spenótos gombócok teszik még izgalmasabbá és laktatóbbá. 

Karalábé-krémleves spenótos gombóccal

karalabekremleves-sepnotos-gomboccal

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 1 db karalábé közepes
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 bögre húsalaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db krumpli közepes
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

A gombóchoz:

  • 50 dkg spenót
  • 15 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 db zsemle szikkadt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál
  • 1 késhegynyi bors
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét és a krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A vöröshagymát aprítsuk fel. 

Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban, és dobjuk rá a vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát, és pároljuk üvegesre pár perc alatt. Rakjuk hozzá a karalábét, a krumplit, és főzzük további öt percig, amíg kissé megpuhul. Öntsük hozzá az alaplevet, majd forraljuk fel. Főzzük további 15-20 percig, amíg a karalábé teljesen megpuhul. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük a levest.

Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A gombóchoz a spenót szárát csípjük le, majd mossuk meg és vágjuk durvára. Egy serpenyőben a vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk addig, amíg elkezd illatozni. Dobjuk hozzá a spenótot, és kevergetve pároljuk addig, amíg összeesik. 

A szikkadt zsemlét vágjuk kisebb kockákra, és öntsük le forró tejjel. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, az apróra vágott spenótot, majd ízesítsük sóval, borssal. A nokedlihez hasonló állagú masszát kell kapni. Ha túl lágy, adjunk még hozzá lisztet. Amennyiben kemény, hígítsuk tejjel. Formázzunk belőle kisebb gombócokat. 

Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, szórjunk bele kevés sót, és főzzük puhára körülbelül 10 perc alatt. 

Szűrjük le, csepegtessük le, és a levessel együtt tálaljuk. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon