Kínai ötfűszer-keverék: autentikus összeállítás házilag

13
Nyomtatás
Kinai-otfuszer-keverek-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Készítsd el házilag a híres kínai ötfűszer-keveréket, és így biztosan csak az kerül bele, amit valóban bele is kell rakni!

A kínai ötfűszer-keverék az öt elemet szimbolizálja, ezek a tűz, a víz, a fa, a föld és a fém. A hagyományos kínai orvoslás szerint ezek az elemek a test különböző részeiben nyilvánulnak meg, és betegségek kialakulásához vezethet, ha az elemek között felborul az egyensúly. A gyógynövényeket és fűszereket évszázadokon át arra használták, hogy a felborult egyensúlyt helyreállítsák, és így jött létre az ötfűszer-keverék.

Bár az arányok régiónként eltérők lehetnek, de a kötelező ötféle fűszer a csillagánizs, az édesköménymag, a szecsuáni bors, a szegfűszeg és a fahéj. A keverékből akkor hozhatod ki a legtöbbet, ha egész fűszereket használsz, és rövid pirítás után darálod le őket. Ehhez a legjobb választás a fűszerdaráló vagy a kávédaráló, de ha van, akkor a mozsár is tökéletes lesz.

Kínai ötfűszer-keverék

Kinai-otfuszer-keverek

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 5 db csillagánizs
  • 1.5 tk. egész szegfűszeg
  • 1 nagy rúd fahéj (7-8 cm) vagy 2 kisebb
  • 2 ek. egész édeskömény
  • 2 tk. szecsuáni bors
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a fűszereket száraz serpenyőbe, és közepes hőfokon pirítsuk 2-3 percig, vagy amíg kellemesen el nem kezdenek illatozni. Vigyázzunk, ne égjenek meg.

Kanalazzuk mozsárba vagy fűszerdarálóba, és zúzzuk finom szemcséjűre. Felhasználásig légmentesen zárható üvegben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon