
Habkönnyű, légies citromos pite: tökéletes, illatos nyári desszert
Az omlós és krémes, kellően fanyar citromos pite tökéletes nyári édesség.
Ezt a citromtortát egyszerűen nem lehet nem szeretni! A tésztája annyira puha, hogy szinte elolvad a szádban, a krém pedig selymesebb már nem is lehetne. A citrus íze nagyon átütő, hiszen a citromnak a leve és a héja is belekerül a desszertbe.
Bár egy viszonylag egyszerű süteményről van szó, tökéletes választás a különlegesebb alkalmakra is, mert mutatós, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról. És van egy hatalmas előnye: tejtermékek és tojás nélkül készül, így akkor is megeheted, ha növényi étrenden vagy.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze a cukrot és a citromhéjat, majd adjuk hozzá a puha vajalternatívát és az olajat, és kézi mixerrel dolgozzuk habosra.
A csicseriborsó levét öntsük egy harmadik tálba, és a megtisztított mixerrel verjük viszonylag kemény habbá 1,5-2 perc alatt. Dolgozzuk össze a citromhéjas-vajas krémmel, majd keverjük bele a kókuszjoghurtot, a szójaitalt, a vaníliakivonatot és a citromlevet is.
Kisebb adagokban keverjük bele a lisztes alapot – egy viszonylag sűrű masszát kell kapnunk. Osszuk két egyenlő részre, és kanalazzuk két egyforma méretű (20 cm átmérőjű), olajjal vékonyan kikent kapcsos tortaformába, és egyengessük el a felszínüket.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük. Helyezzük őket hűtőrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a krémet. A porcukrot szitáljuk tálba, adjuk hozzá a puha vajalternatívát, és kézi mixerrel habosítsuk ki. Mehet bele a sajtkrém is, végül pedig adjuk a krémhez a vanílakivonatot, a citromhéjat és a sót is, és dolgozzuk krémesre. Néhány percre tegyük hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.
Állítsuk össze a tortát. A piskótákat óvatosan vágjuk félbe, a krémet osszuk öt részre. Helyezzük az egyik piskótalapot egy nagyobb tányérra vagy tortaállványra, és egyenletesen kenjük meg egy adag krémmel. Jöhet a tetejére a következő piskótalap, rá egy újabb adag krém, és addig ismételjük a folyamatot, amíg csak egy rész krémünk marad. Ezzel fedjük be a torta oldalát.
Tetszés szerint díszítsük kandírozott citromhéjjal és bogyós gyümölcsökkel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu