Üde citromtorta krémsajtos töltelékkel: édes és fanyar egyszerre

5
Nyomtatás
Citromtorta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha egy üde és könnyű tortát sütnél, amely egyszerűen összedobható, mégis mutatós, akkor ez a krémsajtos citromtorta nem fog csalódást okozni!

Ezt a citromtortát egyszerűen nem lehet nem szeretni! A tésztája annyira puha, hogy szinte elolvad a szádban, a krém pedig selymesebb már nem is lehetne. A citrus íze nagyon átütő, hiszen a citromnak a leve és a héja is belekerül a desszertbe.

Bár egy viszonylag egyszerű süteményről van szó, tökéletes választás a különlegesebb alkalmakra is, mert mutatós, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról. És van egy hatalmas előnye: tejtermékek és tojás nélkül készül, így akkor is megeheted, ha növényi étrenden vagy.

Krémsajtos citromtorta

Citromtorta

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

A piskótához:

  • 400 g finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk.
  • 250 g cukor
  • 3 közepes biocitrom reszelt héja
  • 100 g növényi vajalternatíva (szobahőmérsékletű)
  • 130 ml növényi olaj
  • 120 ml aquafaba (csicseriborsó-konzerv leszűrt leve)
  • 100 g kókuszjoghurt
  • 200 ml szójaital
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 75 ml citromlé

A krémhez:

  • 200 g növényi vajalternatíva (szobahőmérsékletű)
  • 450 g növényi sajtkrém (szobahőmérsékletű)
  • 400 g porcukor
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 0.25 tk.
  • 3 közepes biocitrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrot és a citromhéjat, majd adjuk hozzá a puha vajalternatívát és az olajat, és kézi mixerrel dolgozzuk habosra.

A csicseriborsó levét öntsük egy harmadik tálba, és a megtisztított mixerrel verjük viszonylag kemény habbá 1,5-2 perc alatt. Dolgozzuk össze a citromhéjas-vajas krémmel, majd keverjük bele a kókuszjoghurtot, a szójaitalt, a vaníliakivonatot és a citromlevet is.

Kisebb adagokban keverjük bele a lisztes alapot – egy viszonylag sűrű masszát kell kapnunk. Osszuk két egyenlő részre, és kanalazzuk két egyforma méretű (20 cm átmérőjű), olajjal vékonyan kikent kapcsos tortaformába, és egyengessük el a felszínüket.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük. Helyezzük őket hűtőrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben készítsük el a krémet. A porcukrot szitáljuk tálba, adjuk hozzá a puha vajalternatívát, és kézi mixerrel habosítsuk ki. Mehet bele a sajtkrém is, végül pedig adjuk a krémhez a vanílakivonatot, a citromhéjat és a sót is, és dolgozzuk krémesre. Néhány percre tegyük hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.

Állítsuk össze a tortát. A piskótákat óvatosan vágjuk félbe, a krémet osszuk öt részre. Helyezzük az egyik piskótalapot egy nagyobb tányérra vagy tortaállványra, és egyenletesen kenjük meg egy adag krémmel. Jöhet a tetejére a következő piskótalap, rá egy újabb adag krém, és addig ismételjük a folyamatot, amíg csak egy rész krémünk marad. Ezzel fedjük be a torta oldalát.

Tetszés szerint díszítsük kandírozott citromhéjjal és bogyós gyümölcsökkel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon