
Szaftos, tejfölös-darált húsos ragu: ha unod a bolognait

Darált húsos ragu nem csak paradicsomszósszal és tésztával készülhet, ez a tejfölös változat elképesztően finom.
Ha unod a klasszikus bolognait, próbáld ki ezt az észt receptet, vagyis a Hakklihakaste-t. Ebben a raguban a darált hús nem paradicsomos szószban fő, hanem tejfölösben, a sűrítésről pedig egy kevés liszt gondoskodik.
A fűszerezés is eltér az általunk megszokottól: bár a legtöbb receptben csak babérlevelet használnak, én kakukkfűvel és tárkonnyal is feldobtam, mindkettő nagyon jól állt a tejfölös alapnak. Vigyázz, amikor már bekeverted a tejföllel a szószt, ne forrald nagy lángon, csak óvatosan, finoman gyöngyözve főzd.
A kész ragut a szokásos tésztával, de rizzsel és krumplipürével is tálalhatod.
-
2023-09-26 08:52:02
-
2023-09-14 06:32:01
-
2023-09-10 08:36:01
Tejfölös-darált húsos ragu

Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g darált hús (disznó vagy marha)
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk tárkony
- 1 ek liszt
- 250 ml alaplé/víz
- 330 g tejföl
- 2 db babérlevél
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymákat tisztítsuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Az olajat forrósítsuk fel egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, majd dinszteljük, míg puha nem lesz, itt-ott karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után keverjük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítsük, addig pirítsuk, míg barnára nem vált a színe.
Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet is. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Keverjük bele a tejfölt is, majd alacsony lángon főzzük 5-10 percig, ne forrjon, maximum finoman gyöngyözzön. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!