Szaftos, tejfölös-darált húsos ragu: ha unod a bolognait

daralt-husos-ragu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Darált húsos ragu nem csak paradicsomszósszal és tésztával készülhet, ez a tejfölös változat elképesztően finom.

Ha unod a klasszikus bolognait, próbáld ki ezt az észt receptet, vagyis a Hakklihakaste-tEbben a raguban a darált hús nem paradicsomos szószban fő, hanem tejfölösben, a sűrítésről pedig egy kevés liszt gondoskodik. 

A fűszerezés is eltér az általunk megszokottól: bár a legtöbb receptben csak babérlevelet használnak, én kakukkfűvel és tárkonnyal is feldobtam, mindkettő nagyon jól állt a tejfölös alapnak. Vigyázz, amikor már bekeverted a tejföllel a szószt, ne forrald nagy lángon, csak óvatosan, finoman gyöngyözve főzd.

A kész ragut a szokásos tésztával, de rizzsel és krumplipürével is tálalhatod.

Tejfölös-darált húsos ragu

daralt-husos-ragu2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g darált hús (disznó vagy marha)
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk tárkony
  • 1 ek liszt
  • 250 ml alaplé/víz
  • 330 g tejföl
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Az olajat forrósítsuk fel egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, majd dinszteljük, míg puha nem lesz, itt-ott karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után keverjük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítsük, addig pirítsuk, míg barnára nem vált a színe.

Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet is. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Keverjük bele a tejfölt is, majd alacsony lángon főzzük 5-10 percig, ne forrjon, maximum finoman gyöngyözzön. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük