Fűszeres koreai káposztasaláta: a csípős kimchi fermentálással készül
A fermentálással készült kimchi a koreai konyha alapétele, mely az elmúlt években az egész világot meghódította.
A nagymamák egyik nyári időtöltése a befőzés: érdemes ezt a jó szokásukat követni, aki csak teheti, zárja üvegbe a nyár ízeit. Házi lekvárok, szörpök, savanyúság és lecsó is kerülhet a kamrába, melyek ellenállhatatlanul finomak, ősszel és télen jól fognak esni.
A lecsó akkor az igazi, ha minél több paprika roppan benne. A receptben tévét, kápiát és hegyes erőst használtunk, de akár még kaliforniait (30-50 dkg) is dobhatsz a fazékba.
Ha hosszabb időre kerül a kamra polcára, akkor érdemes a betöltött üvegek tetejére 1-2 evőkanálnyi zsírt tenni, mivel az megakadályozza, hogy levegőt kapjon a lecsó, így gond nélkül eláll.
A hagymát pucoljuk meg, majd az összes zöldséget alaposan mossuk meg, vágjuk fel ízlés szerint.
A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a hagymát, és kezdjük el dinsztelni. Körülbelül 5 perc után dobjuk rá a többi zöldséget és a fűszereket, és főzzük 30-35 percig. (Ha szükségesnek érezzük, kevés vizet is öntsünk a zöldségek alá.)
A lecsót töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, és állítsuk a feje tetejére az üveget 5 percre. Ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu