Sütőtökös pite hokkaido tökből: különleges, gesztenyés ízű lesz a süti
Elképesztően aromás pite, amelyet lágy és roppanós textúrák tesznek izgalmassá. A hagyományos sütőtök helyett hokkaido tökből készül!
Halloweeni bulira, de egy sima őszi hétköznapra is jópofa és gyors megoldás ez a mini pite, egyszerűen készül és nagyon finom. Az alapja kész leveles tészta, amit lekvár borít, és a formázáson kívül nem is igen lesz vele dolgod.
Ha halloweenre készíted, használj valamilyen piros gyümölcsös lekvárt, hogy minél hátborzongatóbb legyen, és vágj minél ijesztőbb arcokat a tésztára. Ha pedig hétköznapra, valamilyen házibulira dobnád össze, baracklekvárral, fűszeres sütőtökkrémmel, de akár almaszósszal is elkészítheted, a vicsorgó arcok helyett pedig mosolygós töklámpásokat formázz a tésztából.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Minden lapból (20x35 centis téglalap) vágjunk ki 6 darab sütőtökformát (vagy amennyi kifér). Ha van, sütikiszúrót is használhatunk, ha nincs, egy éles késsel vágjuk ki a formát. Összesen 24 darab sütőtökünk lesz.
Fektessünk magunk elé 12-t, majd mindegyik közepét kenjük meg vastagon lekvárral úgy, hogy a forma széleit hagyjuk szabadon.
Verjük fel a tojást, majd egy ecset segítségével kenjük le a forma széleit.
A maradék 12 sütőtökformára egy éles késsel vágjunk szemeket és szájakat, majd tegyük őket a lekváros felekre. A tojással lekent széleknél nyomkodjuk össze őket.
A maradék felvert tojással kenjük le a mini lekváros piték tetejét.
A cukrot keverjük össze a fahéjjal, majd szórjuk a piték tetejére.
Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 13-15 percig, míg az aljuk aranybarna nem lesz.
Hagyjuk őket hűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images