Tartalmas spanyol lencsefőzelék, avagy lentejas: a bőséges egytálételbe krumpli is kerül

lcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyol nagymamák specialitása a bőséges lencsés egytál, a minden jóval megpakolt étel nagyon hasonlít a magyar konyha hagyományos kedvencére, a lencsefőzelékre.

Hogy miben különbözik a mediterrán és a magyar lencsefőzelék? A spanyol fogás rántás nélkül készül, krumplival, sárgarépával és kolbásszal. Persze tájegységenként lehetnek eltérések, például van olyan recept, amelyben nincs burgonya, és persze a fűszerezéssel is lehet játszani.

A kiadós fogást ropogós kenyérrel szokás kínálni, ha pedig szeretnéd, tálalásnál feldobhatod friss, finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, de chilipehely is kerülhet rá.

Spanyol lencsefőzelék

lct

Hozzávalók 4 személyre

  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab krumpli (lehet több)
  • 1 pár chorizo
  • 2 teáskanál füstölt vagy pirospaprika
  • 200 g lencse
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát dobjuk forró olajra, majd 2 perc után keverjük hozzá a finomra vágott fokhagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután a közepes méretűre darabolt sárgarépát és krumplit is forgassuk hozzá.

Körülbelül 4-5 perc után keverjük a felkarikázott chorizót a zöldségekhez, majd 2-3 perc után a füstölt vagy pirospaprikát és a megmosott lencsét is adjuk hozzá.

A lencsét öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Alacsony láng felett, fedő alatt, gyakran kevergetve (ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk), 50-55 perc alatt főzzük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük