Lilakáposzta-krémleves ünnepi kiadásban: a gazdag fűszerezés a lelke

10
Nyomtatás
Lila-kaposzta-kremleves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha idén feldobnád a klasszikus lila káposztás fogást, akkor párolt köret helyett készítsd el krémlevesként: a gazdag fűszerezés mindent visz!

Ha idén újítanál a karácsonyi menün, és a megszokott fogások közé valami újdonságot is csempésznél, akkor készíts lilakáposzta-krémlevest. Az aromás fűszerekkel készülő különlegesség hamar átveszi majd a párolt káposzta helyét, hiszen nagyon finom.

A lila káposzta mellett olyan alapanyagok főnek a levesbe, mint a krumpli vagy az alma, ízesítők közül pedig a gyömbér, a fahéj, a csillagánizs, a szegfűbors és a narancs dominálnak, és sűrű, konzerves kókusztejtől lesz isteni selymes.

Lilakáposzta-krémleves

Lila-kaposzta-kremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg lila káposzta
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. friss gyömbér apróra vágva
  • 0.5 tk. szárított chilipehely
  • 2 nagyobb krumpli meghámozva, kockákra vágva
  • 2 közepes alma megpucolva, kockákra vágva
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 1.5 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 700 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 3 db szegfűbors
  • 3 db babérlevél
  • 2 db csillagánizs
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 közepes bionarancs leve és reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

A káposztának szedjük le a külső, sérült leveleit, vágjuk ki a torzsáját, majd daraboljuk kb. 3x3 cm-es kockákra. Tegyük félre.

Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb lábasban, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a chilipelyhet, és együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a krumpli, az alma és a vörösbor is.

Alacsony/közepes hőfokon főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol elpárolog, majd keverjük az alaphoz a feldarabolt káposztát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével.

A fűszereket (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, csillagánizs) tegyük teafilterbe, és adjuk a leveshez. Fedjük le, és időnként átkeverve főzzük 35-40 percig, vagy amíg a káposzta teljesen meg nem puhul.

Szedjük ki a fűszereket, keverjük a leveshez a kókusztejet, a narancs levét és héját, majd töltsük át turmixgépbe, vagy használjunk botmixert, és dolgozzuk krémesre. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon