Így lesz tökéletes a párolt lila káposzta: mennyei köret bármilyen sült mellé
Főleg kacsa mellé ideális választás a párolt lila káposzta, de bármilyen sültet feldobhatsz vele.
Ha idén újítanál a karácsonyi menün, és a megszokott fogások közé valami újdonságot is csempésznél, akkor készíts lilakáposzta-krémlevest. Az aromás fűszerekkel készülő különlegesség hamar átveszi majd a párolt káposzta helyét, hiszen nagyon finom.
A lila káposzta mellett olyan alapanyagok főnek a levesbe, mint a krumpli vagy az alma, ízesítők közül pedig a gyömbér, a fahéj, a csillagánizs, a szegfűbors és a narancs dominálnak, és sűrű, konzerves kókusztejtől lesz isteni selymes.
A káposztának szedjük le a külső, sérült leveleit, vágjuk ki a torzsáját, majd daraboljuk kb. 3x3 cm-es kockákra. Tegyük félre.
Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb lábasban, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a chilipelyhet, és együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a krumpli, az alma és a vörösbor is.
Alacsony/közepes hőfokon főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol elpárolog, majd keverjük az alaphoz a feldarabolt káposztát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével.
A fűszereket (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, csillagánizs) tegyük teafilterbe, és adjuk a leveshez. Fedjük le, és időnként átkeverve főzzük 35-40 percig, vagy amíg a káposzta teljesen meg nem puhul.
Szedjük ki a fűszereket, keverjük a leveshez a kókusztejet, a narancs levét és héját, majd töltsük át turmixgépbe, vagy használjunk botmixert, és dolgozzuk krémesre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu