Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál

2
Nyomtatás
Magyaros bableves sertéshússal cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bableves gazdag ízvilágú, tartalmas fogás, melyből érdemes nagyobb adagot készíteni, mivel másnap még finomabb az étel!

A bableves a magyar konyha egyik specialitása, mely rengetegféle recept szerint kipróbálható. A fogás készülhet nagyon szerény alapanyagokból, és gazdagabb verzióban is az asztalra kerülhet. A leggyakrabban füstölt hús is kerül a levesbe, ettől nagyon jó ízt kap, de vegetáriánus változatban is nagyszerű. A fogás évszakhoz igazítható, télen érdemes tartalmasabban megalkotni, míg nyáron a könnyebb, húsmentes változatok ajánlottak.

Így is lehet!

A bableves kaphat fokhagymás rántást vagy tejfölös habarást. Tálalásnál friss ropogós kenyér és tejföl is kerülhet mellé, ha pedig szeretnéd, friss petrezselyemmel is megszórhatod.

Mivel a levesbe hegyes erős paprika is kerül, ettől picit pikánsabb, de lehet emelni a tűzerőt, csípős paprikakrémmel is ízesíthető a leves.  

Magyaros bableves sertéshússal

Magyaros bableves sertéshússal ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 500 g bab
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 fej hagyma
  • 4 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 kisebb gumó zeller
  • 2 darab krumpli
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
Recept idők

Elkészítés:

A babot egy éjszakára áztassuk vízbe, majd másnap folyó víz alatt öblítsük át.

A húst tetszés szerint kockázzuk fel, a hagymát tisztítsuk meg és vágjuk finomra. A sárgarépát, fehérrépát, zellert és a krumplit is tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.

A paprikát és a paradicsomot is tisztítsuk meg és készítsük elő tetszés szerint (félbe is vághatjuk vagy apróra kockázhatjuk).

Vegyünk elő egy nagy fazekat, majd egy kevés olajat vagy zsírt forrósítsunk fel. Ezután dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre. A húst is keverjük a hagymához, és 10-15 percig pirítsuk. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, és pirítsuk még 10 percig.

A húshoz keverjük hozzá az előkészített zöldségeket és a babot, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A leveshez adjuk hozzá a sót, borsot, babérlevelet és a fokhagymát. A levest főzzük addig, amíg minden alapanyag megpuhul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon