Mamaféle májgombócleves: pont olyan, mint gyerekkorodban

6
Nyomtatás
Mamaféle májgombócleves cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom májgombócleves akár a hétvégi családi ebéd menüjére is felkerülhet, jól fog esni mindenkinek, a nosztalgia garantált.

Vannak a szívünknek kedves régi ételek, amelyek visszarepítenek az édes gyermekkorba, az egyik ilyen a májgombócleves. A klasszikus fogást egyszerűen összedobhatod, amit a friss zöldségek és a majoránna tesznek ellenállhatatlanná.

Így is lehet!

A levesbe tehetsz még egy darab paradicsomot és paprikát, ezektől csak még ízletesebb lesz. Ha pedig szeretnéd, a gombócokat sima forró vízben is elkészítheted, majd a levessel együtt tálalhatod.

Hagyományosan készítve fokhagymakrém és hagymakrém nem kap helyet a gombócban, helyettük frissen, apróra kockázva kerülnek a zöldségek a masszába. Szerintem előbbi megúszósabb, de ugyanolyan finom, szóval megéri kipróbálni.

Mamaféle májgombócleves

Mamaféle májgombócleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej hagyma
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 kisebb fej zeller
  • 2 darab krumpli
  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 1 teáskanál vöröshagymakrém
  • kevés olaj
  • 1 l víz vagy alaplé
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket készítsük elő: a hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert és a krumplit tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint (a hagymát érdemes finomra vágni).

A májat tisztítsuk meg, majd kockázzuk pépesre vagy daráljuk le.

A májhoz keverjük hozzá a tojást, búzadarát, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet, fokhagymakrémet és hagymakrémet. Az alaposan kikevert masszát fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe, amíg a leves készül.

Vegyünk elő egy nagy lábast, és hevítsünk benne kevés olajat, majd dobjuk rá a zöldségeket, és pirítsuk 2-3 percig. Ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével. A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és főzzük addig, amíg a zöldségek félpuhák lesznek. A májgombócból kanállal vagy kézzel formázzunk gombócokat, majd helyezzük a levesbe, és főzzük készre.

Az elkészült levest friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon