
Isteni, laktató májgaluskaleves: garantáltan átmelegít a hűvös napokon
A májgaluska lelke a dinsztelt hagyma és a petrezselyem, de nem csak az íze számít, az állaga is, akkor jó, ha nem esik szét, de nem is kemény.
Vannak a szívünknek kedves régi ételek, amelyek visszarepítenek az édes gyermekkorba, az egyik ilyen a májgombócleves. A klasszikus fogást egyszerűen összedobhatod, amit a friss zöldségek és a majoránna tesznek ellenállhatatlanná.
A levesbe tehetsz még egy darab paradicsomot és paprikát, ezektől csak még ízletesebb lesz. Ha pedig szeretnéd, a gombócokat sima forró vízben is elkészítheted, majd a levessel együtt tálalhatod.
Hagyományosan készítve fokhagymakrém és hagymakrém nem kap helyet a gombócban, helyettük frissen, apróra kockázva kerülnek a zöldségek a masszába. Szerintem előbbi megúszósabb, de ugyanolyan finom, szóval megéri kipróbálni.
A zöldségeket készítsük elő: a hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert és a krumplit tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint (a hagymát érdemes finomra vágni).
A májat tisztítsuk meg, majd kockázzuk pépesre vagy daráljuk le.
A májhoz keverjük hozzá a tojást, búzadarát, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet, fokhagymakrémet és hagymakrémet. Az alaposan kikevert masszát fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe, amíg a leves készül.
Vegyünk elő egy nagy lábast, és hevítsünk benne kevés olajat, majd dobjuk rá a zöldségeket, és pirítsuk 2-3 percig. Ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével. A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és főzzük addig, amíg a zöldségek félpuhák lesznek. A májgombócból kanállal vagy kézzel formázzunk gombócokat, majd helyezzük a levesbe, és főzzük készre.
Az elkészült levest friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu