Mandulás bundában sült banán: kívül ropogós, belül krémes
A banán az egyik legkedveltebb gyümölcsünk: nyers formája mellett érdemes a sült variációkkal is próbálkozni. Ebben a változatban ropogós bundában sül, amelybe manduladarabok is kerülnek.
Bár a banán nyersen is finom és tápláló gyümölcs, ha van egy kis időd, érdemes a sült változataival is próbálkozni, mert mennyei desszert lehet belőle. Ehhez a verzióhoz mindössze banánokra és egy egyszerű tésztakeverékre lesz szükséged, amelyet percek alatt összedobhatsz.
A banánok méretét tetszés szerint módosíthatod: ha nagyobbra darabolod őket, akkor arányaiban kevesebb tésztamennyiség jut majd rájuk, ha pedig szeleteket használsz, akkor jobban fognak hasonlítani a közismert kínai sült banánra. A kisült és olajtól lecsepegtetett darabokra pedig ne felejts el juharszirupot vagy mézet csurgatni.
Mandulás sült banán
Hozzávalók 2 személyre
- 2 db közepes, érett banán
- 125 g liszt
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 tk vaníliakivonat
- 80 ml kókusz-, zab- vagy mandulaital
- 80 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- 50 g mandula darabosra zúzva
- olaj a sütéshez
- 1 ek juharszirup vagy méz
Elkészítés:
A banánokat hámozzuk meg, és vágjuk tetszőleges méretű darabokra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a vaníliát és a sütőport, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a növényi italt és a vizet, és keverjük csomómentesre. Szórjuk bele a feldarabolt mandulát is.
A tészta sűrűségét tetszés szerint változtathatjuk: ha belemártunk egy darab banánt, és túl sok tészta ragad rá, akkor hígítsuk még kevés vízzel.
Egy edényben hevítsünk annyi olajat, amennyi majd a banánokat ellepi, és közepes hőfokon, 1-2 percig süssük benne aranybarnára a darabokat. Ha nagyon hamar megbarnulnak, akkor vegyük alacsonyabbra a lángot.
Szedjük őket papírtörlőre, majd ha lecsepegett róluk a felesleges olaj, akkor tegyük át tányérra, és locsoljuk meg a juharsziruppal vagy mézzel.
-
2024-03-16 07:50:01
-
2024-02-12 10:16:02
-
2024-01-25 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!