Mandulás bundában sült banán: kívül ropogós, belül krémes

Sult-banan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A banán az egyik legkedveltebb gyümölcsünk: nyers formája mellett érdemes a sült variációkkal is próbálkozni. Ebben a változatban ropogós bundában sül, amelybe manduladarabok is kerülnek.

Bár a banán nyersen is finom és tápláló gyümölcs, ha van egy kis időd, érdemes a sült változataival is próbálkozni, mert mennyei desszert lehet belőle. Ehhez a verzióhoz mindössze banánokra és egy egyszerű tésztakeverékre lesz szükséged, amelyet percek alatt összedobhatsz. 

A banánok méretét tetszés szerint módosíthatod: ha nagyobbra darabolod őket, akkor arányaiban kevesebb tésztamennyiség jut majd rájuk, ha pedig szeleteket használsz, akkor jobban fognak hasonlítani a közismert kínai sült banánra. A kisült és olajtól lecsepegtetett darabokra pedig ne felejts el juharszirupot vagy mézet csurgatni.

Mandulás sült banán

Sult-banan-1

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 db közepes, érett banán
  • 125 g liszt
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 80 ml kókusz-, zab- vagy mandulaital
  • 80 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 50 g mandula darabosra zúzva
  • olaj a sütéshez
  • 1 ek juharszirup vagy méz
Recept idők

Elkészítés:

A banánokat hámozzuk meg, és vágjuk tetszőleges méretű darabokra.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a vaníliát és a sütőport, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a növényi italt és a vizet, és keverjük csomómentesre. Szórjuk bele a feldarabolt mandulát is. 

A tészta sűrűségét tetszés szerint változtathatjuk: ha belemártunk egy darab banánt, és túl sok tészta ragad rá, akkor hígítsuk még kevés vízzel.

Egy edényben hevítsünk annyi olajat, amennyi majd a banánokat ellepi, és közepes hőfokon, 1-2 percig süssük benne aranybarnára a darabokat. Ha nagyon hamar megbarnulnak, akkor vegyük alacsonyabbra a lángot.

Szedjük őket papírtörlőre, majd ha lecsepegett róluk a felesleges olaj, akkor tegyük át tányérra, és locsoljuk meg a juharsziruppal vagy mézzel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük