Egzotikus mangós curry: fél óra alatt készül a különleges ebéd

Mangos-curry-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a curry egyszerre édes, pikáns és savanykás, a mangó mellett pedig ropogósra sült tofukockáktól lesz izgalmas.

Ezzel az étellel nem foghatsz mellé: akár hétköznapi ebédnek, akár különleges vendégvárónak szánod, a gazdag ízvilága és a krémes textúrája minden körülmények között megállja a helyét. Az indiai ihletésű fogásba kockákra vágott tofu is kerül, amely előbb ropogósra pirul egy különleges bundában.

A szósz alapja a krémes kókusztej és a mangó – utóbbit frissen, fagyasztva és püré formájában is beszerezheted –, amelyhez az illatos, hosszú szemű jázmin- vagy basmati rizs illik a legjobban köretként.

Mangós curry

Mangos-curry

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g jázmin- vagy basmati rizs
  • 400 g kemény tofu
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 2 ek currypor
  • 2 ek kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek friss gyömbér lereszelve
  • 0.5 tk chilipor
  • 1 ek szójaszósz
  • 400 g darabolt friss vagy fagyasztott mangó vagy mangópüré
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 db lime leve
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1 csokor friss koriander
Recept idők

Elkészítés:

A rizst készítsük elő, majd főzzük meg az ebben a cikkben leírtak szerint.

A tofut szűrjük le, töröljük szárazra, és kockázzuk 1x1 cm-es darabokra. Egy tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a currypor felét, majd forgassuk bele a tofut úgy, hogy a fűszeres keverék mindenhol átjárja.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd minden oldalán pirítsuk aranybarnára a tofukockákat. Szedjük tányérra, és tegyük félre.

Kevés olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Adjuk hozzá a currypor másik felét, a chiliport és a szójaszószt, pirítsuk őket fél percig, majd kanalazzuk át az egészet turmixgépbe. Adjuk hozzá a mangót, a kókusztejet, a sót, a borsot és a lime levét, és dolgozzuk teljesen krémesre. (Ha mangópürével dolgozunk, akkor a turmixolást kihagyhatjuk.)

Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel, és legvégül keverjük bele a friss koriandert és a lepirított tofut. Néhány percig hagyjuk állni, majd az elkészült rizzsel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük