Fűszeres, mézes körtekompót: ennek ott a helye a kamrádban

Kortekompot-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ínyenc, fűszeres körtekompótot gyerekjáték elkészíteni, és mi minden lépésben segítünk.

A szezonális friss gyümölcsöknél és zöldségeknél nincsen jobb vitaminforrás, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük, amíg el nem jön az ősz. Sokukat pedig megéri eltenni télre is, így akkor sem kell lemondanod róluk, ha már nincsen szezonjuk.

Mint bármelyik más befőtt esetében, a körtéből készültnél is kulcskérdés a gyümölcs minősége: ahhoz, hogy a kompótod sokáig elálljon, hibátlan, egészséges és kissé kemény darabokat válassz. Ha pedig kedvet kaptál a befőzéshez, akkor ezt az őszibarackkompótot se hagyd ki a sorból.

Mézes körtekompót

Kortekompot

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1.5 kg keményebb körte
  • 3 ek friss citromlé
  • 1 l víz
  • 150 g cukor
  • 100 g méz
  • 2 rúd fahéj
  • 0.5 tk egész szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A körtét mossuk meg, hámozzuk meg, hosszanti irányban vágjuk félbe vagy negyedekbe, majd egy éles késsel távolítsuk el a magházakat.

Adjuk a citromlevet kb. 300 ml vízhez, és mártsuk bele a körtedarabokat. Ez megakadályozza azt, hogy a gyömölcsdarabok megbarnuljanak.

Helyezzük a körtéket steril csavaros befőttesüvegekbe: a darabok álljanak szorosan egymás mellett, de vigyázzunk arra, hogy ne nyomjuk össze őket.

Készítsük el a befőzőlevet: adjuk a maradék 700 ml vízhez a cukrot, a mézet és a fűszereket, és forraljuk fel. Öntsük a levet a körtékre úgy, hogy az teljesen ellepje őket, fedjük le fóliával az üvegeket, majd csavarjuk rá a tetejüket.

Tegyük őket egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen elférnek, öntsük fel vízzel úgy, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük 30 percig. Vegyük le a tűzről, majd ugyanabban az edényben hagyjuk teljesen kihűlni őket.

Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük