Karácsonyi sütőtökkrémleves: naranccsal, illatos fűszerekkel készül

2
Nyomtatás
karacsonyi-sutotokkremleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sült sütőtök mélyebb, édesebb ízt ad a krémlevesnek, amit a fűszerek és a narancs frissessége tökéletesen kiegészít és ünnepivé tesz.

Ha idén valami könnyedebb, mégis tartalmas fogással nyitnád a karácsonyi ebédet vagy vacsorát, főzz sütőtökkrémlevest! Az elkészítése rendkívül egyszerű, és számos variációja létezik. 

Az ünnepi változat egyik legfontosabb összetevője a narancs, amely frissességet ad a levesnek, és a klasszikus karácsonyi fűszerekkel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a gyömbérrel valódi karácsonyi ízvilágot teremt. 

A karácsonyi leveshez gyakran sült sütőtököt használnak, mert a sütés során a tök karamellizálódik, és mélyebb, édesebb ízt ad az ételnek.

A krémleves tálalása is különlegessé tehető. A pirított tökmag mellett gránátalmamagok, friss zöldfűszerek vagy akár egy kevés tejszín is díszítheti. Így nemcsak ízében, hanem megjelenésében is méltó része lesz az ünnepi asztalnak.

Narancsos sütőtökkrémleves

karacsonyi-sutotokkremleves-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg sütőtök
  • 1 db narancs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 dl tejszín vagy kókuszkrém
  • kevés olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • pirított tökmag vagy kenyérkocka a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Helyezzük a felkockázott, hámozott sütőtököt egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Süssük körülbelül 30-40 percig, amíg a tök megpuhul és kissé karamellizálódik.

Hevítsünk fel egy kevés olívaolajat egy nagy lábasban, és dinszteljük rajta üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Rakjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.

Tegyük a sült sütőtököt a lábasba, majd fűszerezzük fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval és szegfűszeggel. Keverjük össze, hogy a fűszerek jól átjárják a tököt. Öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Főzzük a levest közepes lángon kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. 

Vegyük le a tűzről, majd egy botmixerrel pürésítsük a levest. Adjuk hozzá a narancs levét és reszelt héját, majd keverjük bele a kókuszkrémet vagy tejszínt. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük még sóval és borssal.

Tálaláskor szórjuk meg pirított tökmaggal vagy kenyérkockával, és díszíthetjük egy kevés narancshéjjal.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon