A nizzai saláta után nem leszünk éhesek - Nagyon laktató

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Igazából nem teljesen nizzai saláta ez, inkább annak egy budapesti változata, mégis az egyik leglaktatóbb nyári saláta, amit el tudok képzelni.

Hiába esik nagyon jól hőségriadóban hideg salátákat enni, a legtöbb után két órával újra pokoli éhesek leszünk, utánaküldünk egy kakaós csigát és lőttek a fitt, egészséges napnak. Ez a saláta viszont, nevezzük akárminek is, annyi laktató alapanyagot tartalmaz, hogy felér egy teljes értékű ebéddel. Olyannyira így van ez, hogy inkább az a kérdés, vajon belefér-e még a saláta kategóriájába - de ez már talán nem is lényeges.

Ha elkezdünk nyomozni az eredeti nizzai saláta után, őrületes káoszba botlunk, aminek a végén már azt sem tudjuk meghatározni, mi nem nizzai saláta, nemhogy mi az. 

Káosz a nizzai saláta körül

Az eredeti verzióban állítólag csak paradicsom volt és szardellafilé. Aztán egyre több különböző elem csatlakozott a kompozícióhoz, olajbogyó, articsóka, paprika, később főtt zöldségek is, például zöld ceruzabab és krumpli. Később a nizzai saláta témája egyre nagyobb vitákat váltott ki, sokan úgy gondolták, nem lehetnek benne főtt zöldségek, mások a halat zárták ki belőle, viszont adtak hozzá egy csomó további zöldet.

Általában ezt nevezik annak

A mai receptek általában azt nevezik nizzai salátának, amiben van főtt krumpli, ceruzabab, paradicsom, uborka, tonhal, főtt tojás és még fekete olívabogyó is. A végén zöldfűszereket és egy gazdag, mustáros vinaigrettet is tesznek rá. 

Mivel nálunk nem vagy csak ritkán lehet friss ceruzababot kapni, a zöldbab viszont éppen él és virul, erre cseréltem, és éppen csak ressre főztem. Azzal vigasztaltam magam a csalásért, hogy voltaképp ahány szakács, annyiféle nizzai saláta létezik, így ez sem számíthat nagyobb szentségtörésnek.

Nizzai saláta

nizzai - 1

Hozzávalók 4 adaghoz:

A salátához

  • 200 gramm zöldbab
  • 4 darab paradicsom
  • darab kígyóuborka
  • 200 gramm tonhal
  • 100 gramm fekete olívabogyó
  • 4 darab főtt tojás
  • 2 darab krumpli

Az öntethez

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjastul puhára főzzük, forrón lehúzzuk a héját, felszeleteljük. A zöldbabot feldaraboljuk, és kb. 5 perc alatt félpuhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük. A paradicsomot felkockázzuk, az uborkát szeleteljük. A tonhalat lecsepegtetjük. A tojásokat megfőzzük, meghámozzuk, negyedeljük. Az ecetből, olajból, mustárból és sóból öntetet keverünk. Mindent egy tálra rendezünk, és csak közvetlenül fogyasztás előtt forgatjuk össze az alapanyagokat.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük