Szilveszteri lencsesaláta zöldségekkel: sok citrommal locsold meg
A lencse a szilveszteri és újévi lakomák egyik elmaradhatatlan résztvevője, népszerűsége pedig évről évre egyre növekszik.
Ez a csupa zöldség lencsesaláta az egyik legjobb választás, ha nyári köretről vagy könnyed – mégis tartalmas – fogásról van szó. Tápláló, fehérjedús, mégsem telít el, és még a legnagyobb kánikulában is felfrissülést hoz az üde, citromos ízével és a sok zöldfűszerrel.
A recept hozzávalói között a francia Puy lencse szerepel, amely az egyik legjobb fajta, ha salátát készítenél a hüvelyesből. A nagyobb szemű barna lencsével ellentétben ugyanis kevésbé fő szét, és kellemes roppanós textúrával látja el a vele készülő ételt. Ha igazán izgalmasra készítenéd ezt az ételt, akkor pedig próbáld ki hozzá a fekete beluga lencsét.
A lencsét öblítsük le, és áztassuk be legalább 1 órára. Szűrjük le, majd enyhén sós vízben, a babérlevelekkel együtt főzzük meg 20 perc alatt. Szűrjük le, és tegyük félre.
Amíg a lencse fő, a hagymát és a fokhagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a chilipelyhet és a citromhéjat is, és őket is pirítsuk további fél percig.
Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a lecsöpögtetett lencsét, a citromlevet, a zöldségeket, a zöldfűszereket, végül pedig sózzuk, borsozzuk igény szerint. Alaposan keverjük össze, és azonnal fogyasszuk. A maradékot hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu