Mindig lesz friss bazsalikomleveled, ha így gondozod a konyhai cserépben: harsogó zöld marad sokáig
A konyhában is termeszthető fűszernövény, de kellő odafigyeléssel lesz igazán szép.
A paradicsomleves a legtöbb nemzet konyhájában megtalálható valamilyen formában: az anadalúz eredetű, nyers alapanyagokból készült gazpacho, az illatos fűszerekkel ízesített marokkói paradicsomleves, a harira, és persze ott szerepel a listában a saját, betűtésztás magyaros verziónk is.
És mivel paradicsomról van szó, természetesen az olaszok sem maradhatnak ki a sorból: megalkották saját levesüket, bazsalikomos változatban. Ez a leves azért különleges, mert sütőben sült, édes paradicsom adja az alapját, amelyhez hagyma, fokhagyma és rengeteg bazsalikom is kerül. A leves krémességéről pedig rendhagyó módon nem a tejszín gondoskodik, hanem pürésített sárgarépa.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, és tegyük vágási oldalukkal felfelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Csepegtessünk rájuk 2 evőkanálnyi olívaolajat, és szórjuk meg sóval, borssal. Süssük 50-60 percig, amíg a széleik kezdenek megpirulni, de a közepük még szaftos.
Közben hevítsünk fel egy nagyobb edényt a maradék olajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott répát, fél teáskanál sót, és 2-3 evőkanálnyi vízzel, fedő alatt pároljuk puhára (kb. 7-8 perc).
Adjuk hozzá a megsült paradicsomot, az alaplevet (vagy vizet), a balzsamecetet és a kakukkfüvet, és főzzük további 15 percig.
Öntsük az egészet turmixgépbe, vagy botmixer segítségével pürésítsük selymes állagúra. Szórjuk bele a bazsalikomot, és dolgozzuk azt is a levesbe.
Bazsalikomlevelekkel és igény szerint pirítóssal, krutonnal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu