Olasz paradicsomleves bazsalikommal: pirítóssal könnyed főétel

7
Nyomtatás
Olasz paradicsomleves bazsalikommal 1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha te is úgy gondolod, hogy a paradicsomlevesből sosem elég, akkor ezt az olaszos változatot is imádni fogod!

A paradicsomleves a legtöbb nemzet konyhájában megtalálható valamilyen formában: az anadalúz eredetű, nyers alapanyagokból készült gazpacho, az illatos fűszerekkel ízesített marokkói paradicsomleves, a harira, és persze ott szerepel a listában a saját, betűtésztás magyaros verziónk is. 

És mivel paradicsomról van szó, természetesen az olaszok sem maradhatnak ki a sorból: megalkották saját levesüket, bazsalikomos változatban. Ez a leves azért különleges, mert sütőben sült, édes paradicsom adja az alapját, amelyhez hagyma, fokhagyma és rengeteg bazsalikom is kerül. A leves krémességéről pedig rendhagyó módon nem a tejszín gondoskodik, hanem pürésített sárgarépa.

Olasz paradicsomleves

Olasz paradicsomleves bazsalikommal

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg paradicsom
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 db répa
  • 0.7 l zöldségalaplé vagy víz
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 0.5 tk
  • 1 csipet frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, és tegyük vágási oldalukkal felfelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Csepegtessünk rájuk 2 evőkanálnyi olívaolajat, és szórjuk meg sóval, borssal. Süssük 50-60 percig, amíg a széleik kezdenek megpirulni, de a közepük még szaftos.

Közben hevítsünk fel egy nagyobb edényt a maradék olajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott répát, fél teáskanál sót, és 2-3 evőkanálnyi vízzel, fedő alatt pároljuk puhára (kb. 7-8 perc).

Adjuk hozzá a megsült paradicsomot, az alaplevet (vagy vizet), a balzsamecetet és a kakukkfüvet, és főzzük további 15 percig.

Öntsük az egészet turmixgépbe, vagy botmixer segítségével pürésítsük selymes állagúra. Szórjuk bele a bazsalikomot, és dolgozzuk azt is a levesbe.

Bazsalikomlevelekkel és igény szerint pirítóssal, krutonnal tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon