Tartalmas, békebeli leves kukoricagombóccal: alig valamiből készül
A régi, falusi leves alig néhány hozzávalóból készül, ennek ellenére tele van ízzel és még laktató is.
Ez a fogás a mexikói Chiapas államból származik: ott ez helyi specialitásnak számít, amely különlegességét a bátor fűszerhasználatnak köszönheti. Hiszen lássuk be, fahéjat csirkéhez nem sűrűn használ a magyar konyha.
Nálunk inkább a forralt bor és a sütemények világát erősíti ez a fűszer, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálhatnánk ki mi is. Fehérbor, aszalt szilva és fahéjmámor, blansírozott zöldségekkel a tányéron. Nekünk már megjött az étvágyunk!
A hagymát reszeljük le, a fokhagymát pedig tegyük mozsárba és morzsoljuk össze.
Kanalazzuk tálba a hagymákat, majd adjuk hozzá a fahéjat és a sót. Keverjük össze és picit hagyjuk állni, amíg előkészítjük a csirkerészeket.
A csirkecombokat és a -melleket tisztítsuk meg, majd kenjük be őket alaposan a fahéjas páccal.
A pácolt húsokat 1,5 órára tegyük a hűtőbe pihenni. Ennyi idő már elegendő, hogy a pác átjárja a húsokat. Természetesen több órára vagy akár egy egész éjszakára is benne hagyhatjuk a még intenzívebb ízélmény végett.
Készítsük elő a zöldségeket. Tisztítsuk meg a cukkinit, hámozzuk meg a répát és a krumplit, majd a krumpli kivételével mindent kakarikázzuk fel azonos méretűre.
A zöldségek blansírozása következik. Azért, hogy mindegyiknek szép élénk legyen a színe, és az íze is friss maradjon, minden zöldségtípust külön lábos vízben blansírozzunk, még véletlenül sem egymás vizében.
A cukkinikarikáknak forraljunk fel 1 liter vizet, majd 5 percre dobjuk bele őket.
A sárgarépáknak szintén forraljunk fel 1 liter sós vizet, és kb. 10 perc alatt főzzük meg benne őket.
Az elkészült cukkiniket és répákat, amint kivesszük őket a forró vízből, tegyük át rögtön a jéghideg vízbe. Ha kihűltek, tegyük félre pihenni.
A krumplival teljesen más a feladatunk: ugyan ezt is sós vízben főzzük meg, azonban közel 20 percig, és ha kész, akkor sem hűtjük le jéghideg vízzel, csak félretesszük, hogy természetes úton hűljön ki.
Ha ez megtörtént, karikázzuk fel őket vastagabb karikákra, és tegyük félre.
Jöhet a csirke. Egy magasabb falú lábosban hevítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele a bepácolt csirkedarabokat, és többször megforgatva süssük őket pirosra, de nem kell megkapatni.
A húshoz adjuk hozzá a babérlevelet és a kakukkfűágat, majd öntsük fel az egészet a húslevesalaplével. Lassú tűzön főzzük 2 órán keresztül.
Közeledve a két órához öntsük fel a fehérborral, és főzzük tovább addig, amíg el nem fő a folyadék fele.
A véghajrában adjuk hozzá a blansírozott zöldségeket és az aszaltszilva-szemeket, majd főzzük további 15 percig.
A kukoricalisztet vagy keményítőt keverjük el 3 evőkanál vízben, és folyamatos keverés mellett adagoljuk a szaftos, fehérboros csirkéhez. Forraljuk össze 3 perc alatt, majd vegyük le a tűzről, és fedő alatt, kb. 10 percig pihentessük az ételt.
Tálaláshoz ízlés szerint meghinthetjük az egészet egy kis frissen őrölt fekete borssal vagy aprított petrezselyemmel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu