A 10 legjobb padlizsános recept – A szendvicskrémtől a főételig
A padlizsánhoz erős érzelmek fűznek, ez a gyönyörű lila zöldség nem csak finom és kevés kalória van benne, de igen változatosan elkészíthető, sőt, még húshelyettesítőnek is tökéletes.
A padlizsán, másik ismert nevén tojásgyümölcs, rendkívül izgalmas alapanyag, melyből olyan csodás fogások készülhetnek, mint a padlizsánkrém vagy a muszaka. A lila színben ragyogó növény botanikailag gyümölcs, felhasználását tekintve zöldség: értékes tápanyagokban és vitaminokban bővelkedik, szezonjában érdemes gyakran fogyasztani, vegetáriánusoknak remek húspótló.
A padlizsán akkor jó, amikor érett, a héja szép fényes és nem ráncos. A gyűrött külsejű kesernyés, az már nem alkalmas a fogyasztásra. A fényes darabok héját meg is eheted, áldásos értékei ugyanúgy benne vannak, mint a húsában.
A megtisztított padlizsánt vágjuk ujjnyi szeletekre. Ezután a szeleteket mindkét oldalán szórjuk meg sóval, majd hagyjuk állni 5 percet. Egy papírtörlővel itassuk fel a padlizsánszeletekről a felesleges nedvességet, majd enyhén olajozott, forró serpenyőben vagy grillen mindkét oldalán süssük meg a padlizsánt (sütési idő 3-4 perc).
A megmosott paradicsomot karikázzuk fel a mozzarellával együtt.
Összeállítás:
Az alapanyagokból építhetünk mutatós tornyot, és tányérra is pakolhatjuk. A rétegeket ízesítsük sóval, borssal és bazsalikommal. Végül locsoljuk meg balzsamecettel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu