Szaftos, fűszeres padlizsános tészta: a paradicsomszósz a lelke

padlizsanos-teszta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Padlizsántól laktató és ízbomba ez a paradicsomszósz, húsevők is próbálják ki, nem fognak csalódni!

A pasta alla norma, vagyis a padlizsános tészta egy hagyományos szicíliai étel, amelyben a lila zöldség a főszereplő, de a paradicsom is fontos szerepet kap. Hogy valódi ízbomba legyen a fogás, a padlizsánt sütőben süsd meg, mielőtt a szószba kevered, úgy sokkal finomabb lesz a végeredmény.

A paradicsomszószt is felturbózhatod, ha egy kevés száraz fehérbort adsz hozzá: ezzel feloldhatod a serpenyő aljára és oldalára ragadt pörzsanyagot, és még ízletesebb lesz az étel. A fűszerezést nem kell túlgondolni: egy kevés só, bors, chili és olasz fűszerkeverék ízesíti, de ha utóbbit nem kapsz, fele-fele arányban használj oregánót és bazsalikomot.

Padlizsános, paradicsomos tészta

padlizsanos-teszta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 800 g padlizsán
  • 4 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 700 ml passzírozott paradicsom
  • 60 ml víz
  • 1 tk olasz fűszerkeverék
  • 0.5 tk chilipehely
  • 500 g tészta
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A padlizsánt alaposan mossuk meg, majd vágjuk 2-3 centis kockákra. Locsoljuk meg az olaj felével, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. Szórjuk a tepsire, oszlassuk el rajta, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg megpuhul és picit megpirul. Félidőnél forgassuk át a padlizsánkockákat. 

Közben a szószhoz pucoljuk meg a hagymákat, a fokhagymát reszeljük le, a vöröset vágjuk finomra.

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le, tegyük félre.

Míg fő a tészta, a maradék olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, dobjuk rá a vöröshagymát. Pár percig dinszteljük, majd dobjuk rá a fokhagymát, pirítsuk azzal együtt is 1 percig. Öntsük fel a fehérborral, majd gyöngyözve főzzük, míg a bor elpárolog. 

Öntsük fel a passzírozott paradicsommal. A vízzel öblítsük ki a paradicsomos üveget/dobozt, azt is adjuk a szószhoz. Adjuk hozzá a fűszereket, majd alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 5 percig. Kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.

Keverjük bele a sült padlizsánt, melegítsük egybe. 

A kifőtt tésztával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük